Nasuh Mahruki serbest kaldı

AKUT Başkanı ve yazar Nasuh Mahruki katıldığı bir tartışma programında sarf ettiği sözler sebebiyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan ifadeye çağrılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından ifadesi alınan Mahruki tutuklanması talebiyle İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Nasuh Mahruki adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mahruki mahkemeye verdiği ifadede savcılıkta verdiği ifadeyi tekrar ederek; “Dosyaya son anda bu devran değişecek şeklinde bir kayıt geçmiş. Ben televizyon programında hiçbir şekilde Recep Tayyip Erdoğan’ın adını geçirmedim. Sadece adaları veren kişilerin vatana ihanet suçundan yargılanacağını dile getirdim. Bunu herkes söylemektedir. Devran değişecek demek Türk Dil Kurumu’nda ve her yerde kullanılan bir şeydir. Bunu kötü niyetle veya bir şeye işaret olarak kullanmadım. Ben programda zaten Cumhurbaşkanı’nın adını zikretmedim.

‘YANLIŞ ANLAMADAN DOLAYI ÖZÜR DİLEDİM’

O tarihte zaten sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı değil Başbakan’dı” dedi. Suçlamaları kabul etmediği söyleyen Mahruki, “Ben kesinlikle Cumhurbaşkanı’nı tehdit etmedim. Hatta yanlış anlamadan dolayı daha sonra kendisinden bütün kamuoyu önünde özür diledim. Olayın yanlış anlaşılmasından dolayı pişmanım. Benim sayın Cumhurbaşkanı’na hakaret ya da tehdit gibi bir amacım yoktur” dedi. Bu ifadesinin ardından Mahruki haftada bir karakola imza atması şartıyla serbest bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

AKUT Başkanı ve yazar Nasuh Mahruki, Kanal A’da yayımlanan A Politik programında İmkander Başkanı Murat Özer’le tartışmaya girmiş ve “devran dönecek, hükümet vatana ihanetten yargılanacak” demişti. Maruki’nin sarf ettiği bu sözler sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları “Cumhurbaşkanına hakaret”ten suç duyurusunda bulunmuştu. Hakında soruşturma başlatılan Mahruki, perşembe günü gelmesi için adliyeye çağırıldı. Ancak Mahruki, bir gün önce eşi ve avukatıyla adliyeye gelerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu Savcısı Murat İnam’a ifade verdi.

“SÖZLERİM ÇARPITILDI”

Savcı İnam’a ifade veren Mahruki, söylediği sözlerin ilk defa kendisi tarafından söylenmediğini belirterek, “Daha önce de Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Albay Ümit Yalım söylemişti. MHP Milletvekili Ümit Özdağ ve bazı gazeteciler de beyanlarında adaların kaybedilmesinin vatana ihanet suçu oluşturacağını söylemişti” dedi. Bir gazeteci olarak anayasal çerçevede görüşlerini belirttiğini söyleyen Mahruki’nin, “Bu olayın çarpıtılması beni rahatsız etti. Söylemediğim şeylerin başka türlü anlaşılmasından ben de rahatsız oldum” dediği öğrenildi.

MAHRUKİ’DEN TEPKİ

Sevk edildiği mahkemeye çıkmak için asansör beklerken gazetecilere kısa bir açıklama yapan Mahruki, “Son derece saçma, Devran değişecek diye bir ifade kullandım diye savcı bey “FETÖ’cü ağzı” diyerek, niyet okuma yaparak mahkemeye yolladı. Devran değişecek FETÖ’cülerin kodu mu ben nereden bileyim. Günlük hayatta kullanılan bir şey. Sonuçta hukuksuzluk döneminde yaşadığımızı bütün Türkiye, bütün Dünya biliyor zaten. Sonuçta bu hukuksuz dönem değişecek. Türkiye evrensel hukuk ilkelerine geri dönecek. Haklı haksız, suçlu suçsuz ayrımı yapılacak anlamında söyledim. Sayın savcı bunun FETÖ’cü ağzıyla kullanılan bir kelime olduğunu söyledi. Normalde ben Cumhurbaşkanına hakaretle ilgili savunmamı yaptım. Savcı ‘Orası tamam ama şu lafı söylemeseydiniz’ dedi. ‘Ne o’ dedim, ‘Devran değişecek’ dedi. ‘Ne alakası var ki’ dedim, mahalle ağzı sonuçta. Sonuçta Türkiye’nin hukuksuz bir dönemde olduğunu herkes biliyor. Şu zaten hukuksuzluğun ta kendisi şu an yaşıyor olduğum şey. Şimdi mahkemeye gidip ifade vereceğim. İşte devran değişecek ifadesi FETÖ’cülerin kullandığı bir ifadeymiş, sanki kod gibi. Günlük kullanılan bir kelime bu kadar takılmamak lazım. İyi niyet olmadığını düşünüyorum” dedi. Damla GÜLER / hurriyet.com.tr

2021310cookie-checkNasuh Mahruki serbest kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.