'Nato genişlemeyi durdurmalı'

Meyer, Avrupa için doğru yolun kıtayı geçmişte olduğu gibi nüfuz alanlarına bölmek olduğunu savundu.


"İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband dahil bazı kişiler, Avrupa'yı imparatorluklar ve devletler arasında nüfuz alanlarına bölen 1815'teki Viyana Kongresi'nin jeopolitiklerine geri dönme fikrini kınadılar. Belki de Viyana'da varılan bu uzlaşmanın Avrupa'da neredeyse yüz yıl boyunca bir savaşı önlediğini unutuyor olmalılar. Bugün de benzer bir şeye ihtiyaç var. NATO, Gürcistan ve Ukrayna'ya üyelik vaadinden vazgeçmeli. Rusya'ya da batıya doğru olası bir saldırısının NATO'nun askeri müdahalesiyle karşılacağı açıkça belirtilmeli."


"PUTİN'E KULAK ASILMADI"


The Guardian da, Kafkasya krizini Batı'nın Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in NATO'nun genişlemesi ve ABD'nin füze kalkanı uyarılarını dikkate almamasına bağladı.


Guardian yazarı Simon Tisdall, "Putin, ABD'ye füze savunma sistemlerinden vazgeçmesi, bunun yerine yeni bir küresel güvenlik yapısı üzerinde iş birliği içerisinde çalışmaları çağrısı yapmıştı. 'NATO'nun genişlemesi Avrupa kıyılarında güvensizliğe neden oluyor,' demişti. Avrupa'da 'tek bir güvenlik ve savunma sahası' oluşturulmasını istemişti. Ama hep görmezden gelindi" yorumunu yaptı.


Tisdall'a göre, AB ile Kafkaslar'daki krizin çözümü arasındaki tek engel Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin…


Yazar şu değerlendirmeyi yaptı:


"Putin belki de hiçbir zaman bir dost olmayacaktı. Ama Batılı liderler başlangıçta ona kulak verselerdi, hiç değilse husumeti önlenebilirdi. 2001 yılında G-8'in Cenova zirvesinde yaptığı konuşmada Putin, ABD'ye füze savunma sistemlerinden vazgeçmesi, bunun yerine yeni bir küresel güvenlik yapısı üzerinde iş birliği içerisinde çalışmaları çağrısı yapmıştı. 'NATO'nun genişlemesi Avrupa kıyılarında güvensizliğe neden oluyor,' demişti. Avrupa'da 'tek bir güvenlik ve savunma sahası' oluşturulmasını istemişti. Ama hep görmezden gelindi."

814870cookie-check'Nato genişlemeyi durdurmalı'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.