NATO güvence verdi..

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, gündeme yönelik sorulara yanıt verdi.

Rusya’nın Türk hava sahasını ihlal etmesi ve Suriye’deki artan varlığı ile gelen sorular üzerine “Bizim yeterli gücümüz var, Türkiye’nin yeterli gücü var ve NATO’nun Türkiye’yi savunma yönünde tahadütü var” sözleriyle Türkiye’ye tam destek mesajı verdi.

“Türk hava sahasının Rusya tarafından ihlali kabul edilemez. Türkiye ile dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullanan Stoltenberg, NATO’nun Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte acil mukavemet gücüne ağırlık verdiğini ve NATO güçlerinin Ukrayna ve Kırım’daki gibi bir durumun üye ülkelerin başına gelmesi durumunda 48saat içinde müdahale edecek kapasitede olduğunun altını çizidi.

“RUSYA MODERN SİLAHLARINI SURİYE’DE TEST EDİYOR”

“Güçlerimizin hazırlık seviyesini en yüksek seviyeye çıkarmalı ve NATO olarak toplu savunmaya yatırım yapmalıyız” diyen Stoltenberg, Rusya’nın modern silahlarını Suriye’de test ettiğini belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinden sonra NATO’nun 13 bin kişilik bir çevik güç oluşturma kararı aldığının altını çizen Stoltenberg, bu askerlerin gerekli olduğu takdirde hem doğuya hem de güneye görev alabileceğini belirtti.

“NATO TÜRKİYE’Yİ KORUMAYA HAZIR”

Rusya’nın Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından gündemin üst sıralarına ulaşan NATO-Rusya ilişkilerine yönelik açıklamalarda da bulunan Stoltenberg, “Türk hava sahası ihlal edilirse, NATO Türkiye’yi korumaya hazır” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekteri, Rusya’nın Türk hava sahasını ihlalini kabul edilemez olarak niteledi ve Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Stoltenberg, ihtiyaç olması halinde Türkiye’ye acil eylem gücü sevk edebileceklerini belirtti. Türkiye’nin güçlü ve kapasiteli bir ülke olduğunun altını çizdi. NATO Genel Sekteri, “Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları ve füze saldırılarından endişe duyduklarını” da ifade etti.

“SURİYE IŞİD İLE SAVAŞMALI”

Stoltenberg, Rusya’nın Esad yönetimine destek vermekten vazgeçip, IŞİD’le savaşmasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü Rusya’ya ait bir savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini duyurmuş, yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.

1466230cookie-checkNATO güvence verdi..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.