NATO savunma bakanları Brüksel’de

Türkiye’nin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül başkanlığındaki bir heyet tarafından temsil edileceği toplantı, Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenecek olan NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesine hazırlık niteliği taşıyor.

Toplantının Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti’nin (ISAF) genişlemesinin değerlendirileceği kısmına, Afganistan Savunma Bakanı Abdülrahim Vardak ile NATO savunma bakanları da katılacak.

ISAF’ın Taliban ve El Kaide militanlarının aktif olduğu güneye genişlemesiyle artan saldırıların değerlendirileceği toplantıda Afgan Bakan Vardak’ın, ittifak ve ortaklarının desteğinin artarak sürmesini istemesi bekleniyor.

NATO savunma bakanlarının toplantısında diğer bir önemli gündem maddesini ise ittifakın en önemli 3 belgesi arasında yer alacak olan ve Riga Zirvesi’nde onaylanması beklenen ”Kapsamlı Siyasi Kılavuz” (Comprehensive Political Guidance) belgesinin şekillendirilmesi oluşturuyor. Belge, NATO’nun yetenek öncelikleri ve etkinliği, sivil unsurlarla çalışması, kolektif savunma olgusu, değişen güvenlik ihtiyacı ve uluslararası konjonktüre uygun yapılanması gibi unsurları içeriyor.

Savunma bakanları, aynı gün NATO-Ukrayna Konseyi kapsamında Ukrayna Savunma Bakanı Anatoliy Grytsenko’yla bir araya gelecek.

İttifakın terörizme karşı Akdeniz’de yürüttüğü Etkin Çaba Harekatı’na katkıları hakkında bilgi verecek olan Grytsenko, NATO üyeliğine hazırlıkta son adımı oluşturan ve halen Makedonya, Hırvatistan ve Arnavutluk’un dahil olduğu Üyelik Eylem Planı’na katılma isteklerini dile getirecek.

Öğleden sonra toplanacak olan Avrupa Atlantik Ortaklık Konseyi’nde ise NATO ve 20 ülkeden oluşan ortaklarının savunma bakanları bir araya gelecek.

Son olaylı başkanlık seçiminde NATO ve Batı dünyasıyla ilişkileri büyük darbe alan Belarus’un toplantıda temsil edilmesi beklenmiyor.

Avrupa Atlantik Ortaklık Konseyi’nde, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in, ortaklara çalışmalar hakkında bilgi sunması ve harekatlara daha fazla katılım talebinde bulunması bekleniyor.

NATO savunma bakanları toplantısı için yarın akşam Brüksel’e gelmesi beklenen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, cuma günü Türkiye’ye dönecek.

Edinilen bilgiye göre Türkiye, kuruluş hazırlıkları süren ve bu yıl içinde tam harekat kapasitesi kazanması planlanan NATO Mukabele Kuvveti’nin dönüşümlü Kara Unsur Komutanlığı’nı 2007 yılının ilk yarısı için (8. dönem) devralmaya hazırlanıyor.

1129830cookie-checkNATO savunma bakanları Brüksel’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.