NATO yıl sonu görüşmelerini tamamladı

NATO’nun süreklilik ve bölünmezlik ilkesi çerçevesinde, Avrupa ve Kuzey Amerika açısından temel güvenlik mekanizmasını oluşturmaya devam ettiği görüşünü savunan Konsey, gelecek nisan ayında planlanan NATO zirvesi hazırlıklarını tamamladığını ifade etti. 

Bildiride, NATO zirvesinde Arnavutluk ve Hırvatistan’ın İttifak üyesi olacakları teyit edildi. 

NATO Konseyi, bildiride, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile diyalog ve işbirliğine hazır olduğu mesajını yansıttı. 

İstikrarlı ve demokratik bir ülke oluşturulması için Afganistan hükümetine desteğini hatırlatan NATO Konseyi, bu çerçevede stratejik, siyasi ve askeri planları değerlendirdiğini, güncelleştirdiğini belirtti. 

Kosova’da barış ve istikrarı koruma gücü KFOR’un görevini sürdüreceği güvencesi de veren Konsey, Irak hükümetine ve halkına, bu ülkede güvenlik birimlerinin gelişmesine katkı sözünü tekrarladı. İttifak’ın uzun vadede Irak ile yapısal işbirliğini geliştireceği bildirildi. 

Somali sahillerindeki korsanlık olaylarına karşı mücadelede NATO katkılarına değinen Konsey, AB’nin bu alanda başlatacağı operasyonlara destek mesajı da verdi. 

NATO Konseyi, her türlü terörizm eylemini kınadığı bildiride, terörizme karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlılığı yansıttı. 

Ukrayna ve Gürcistan ile diyaloğun mevcut komisyonlar çerçevesinde sürdürüleceğini ve geliştirileceğini belirten NATO Konseyi, Rusya ile yapıcı bir diyaloğun öneminin bilincinde olduğunu ifade etti. NATO, Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıma kararını bir kere daha kınadı. 

Konsey, NATO Genel Sekreteri’ni, Rusya ile siyasi diyaloğun tekrar canlandırılması amacıyla girişimler başlatmakla görevlendirdi ve ağustos ayından beri askıda olan NATO-Rusya Konseyi’nin büyükelçiler düzeyinde toplanmasına yeşil ışık yaktı.

1182820cookie-checkNATO yıl sonu görüşmelerini tamamladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.