NATO’dan flaş açıklamalar

NATO’nun en yüksek karar alma organı Kuzey Atlantik Konseyi, Suriye’nin Türk keşif uçağını düşürmesiyle ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen açıklamalarda bulundu.

Rasmussen’in Brüksel’de düzenlediği basın toplantısından satır başları:

– NATO müttefikleri bu gelişmelerden haberdar edilecek. İttifakın güvenliği bölünmezdir biz Türkiye’nin yanındayız.

– Böylesi bir olayın bir daha olmayacağını var sayıyorum. Eğer olursa müttefikler gelişmelerden haberdar edilecek durum dikkatle takip edilecek gerekli görüldüğünde istişarelerde bulunacak.

– Brifingin detaylarına girmeyeceğim, 5’inci madde gündeme gelmedi. Sadece 4’üncü madde kapsamında istişarelerde bulunduk. NATO üyeleri güçlü desteklerini ve Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını dile getirdiler. Gelişmeleri yakından takip edeceğimizi belirttik.

– (“Suriye gerilimi artırmaya devam ederse NATO’nun vereceği yanıt konusunda sınırları ne olacak?” sorusu üzerine) Benim açık bir beklentim var: Gerilimin tırmanmaması. Bu kabul edilemez bir eylem ve Suriye’nin de benzer bir olaydan kaçınmak için gereken önlemleri almasını bekliyorum. Durumu yakından takip etmeye ve birbirimizi haberdar etmeye devam edeceğiz.

– (“Türkiye’nin uçağın uluslararası hava sahasında vurulduğu yönündeki teknik açıklamaları NATO üyelerini ne kadar tatmin etti?” sorusu üzerine) Aldığımız brifingi memnuniyetle karşıladık. Türkiye’nin Daimi Temsilcisi bize bilgi verdi ve buna bağlı olarak da NATO eylemi kınadı. Hepimiz de güçlü destek ve dayanışma içinde olduğumuzu dile getirdik.

Türkiye’nin talebiyle bir araya gelen NATO üyesi 28 ülkenin büyükelçilerinin katıldığı toplantıdaki görüşmeler, Kuzey Atlantik Antlaşması’nın dördüncü maddesi çerçevesinde yapıldı. Dördüncü madde, güvenliğinin tehlikede olduğunu değerlendiren bir üyenin diğer müttefiklerini istişareye çağırmasını içeriyor.

Türk tarafı, toplantıda Suriye’nin düşürdüğü askeri uçakla ilgili müttefiklerine detaylı bilgi verirken, atılacak cevabi adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

ABD: TÜRKİYE’NİN YAPACAĞI SUNUMU BEKLİYORUZ

Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesi konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un ardından dün gece Beyaz Saray’dan da açıklama gelmişti.

ABD Başkanlık uçağı Air Force One’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, “Olay, askeri misilleme de dahil olmak üzere Türkiye tarafından bir misillemede bulunulmasını gerektirir mi?” yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

“(Türk yetkililer) Türk F-4 askeri uçağının 22 Haziran’da Suriye tarafından düşürülmesine Türkiye’nin vereceği yanıtı belirlemek için olayı incelerken, Türk yetkililerle yakın temas halindeyiz. ABD’nin kilit bir müttefiki olan Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz. Türkiye’nin yarın Kuzey Atlantik Konseyi’nde yapacağı sunumu bekliyoruz. Esed rejimini sorumlu tutmak için Türkiye ve diğer ortaklarla birlikte çalışacağız.”

Carney, “Diplomatik bir çözümden mi yanasınız?” sorusuna karşılık, “Evet, ama Türklerin yapacağı sunumun neticesini karakterize etmeyeceğim. Tabii ki Türkleri destekliyoruz ve onlarla çalışacağız. Türkiye, ABD’nin kilit bir müttefiki, NATO üyesi” diye konuştu.

1346940cookie-checkNATO’dan flaş açıklamalar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.