NATO'dan 'sivil' önlemi

Kararın geçen ay bir Amerikan saldırısında 60'ı çocuk 90 sivilin ölmesinin ardından geldiği belirtildi.

The Guardian'da yer alan haberde, Afganistan'daki NATO güçlerinin komutanı General David McKiernan'ın kuralları sıkılaştırma emrini verdiği ve Amerikan ordusundan bu saldırıyla ilgili soruşturmanın yeniden açılmasını talep ettiği yer aldı.

The Guardian'ın görüşlerine yer verdiği bir batılı diplomat da "Sivilleri öldürmek, gönülleri ve zihinleri kazanmak için izlenmesi gereken bir yol değil" dedi.

The Independent gazetesi de, Amerikan ordusunun bu saldırıyla ilgili soruşturmayı yeniden açtığını duyurduğu haberinin altında bir yoruma yer verdi.

Kim Sengupta imzalı yorumda bu tür operasyonlarda hem hava desteği, hem de halkın desteğinin Taliban'ı yenilgiye uğratmak için hayati önemde olduğu belirtdi. Dikkat çeken satırlar şöyle;

"Sonuçta pratik gereklilikler, Batılı güçlerin hava saldırılarına yaklaşımında daha sakınımlı bir yaklaşımı beraberinde getirebilir. Afganistan'daki güvenlik durumu giderek kötüleşiyor. ABD ve NATO kadın ve çocukların 'yanlışlıkla' öldürülmesiyle memnuniyetsizliği artırmayı göze alamaz.

Karzai hükümeti de, seçimler yaklaşırken risk altında. Bu ölümler, iktidarının altını oyuyor. Karzai NATO'nun hava sadırılarının incelenmesi ve Batılı güçlerin hukuki durumuyla ilgili anlaşmanın yeniden yapılması çağrısında bulunmuştu. Afgan yetkililer, bu sön ölümlerin bütün bunların yapılması için bir son süreyi gerekli kılabileceğini söylüyor."

1178050cookie-checkNATO'dan 'sivil' önlemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.