NATO’nun “Taliban yalanı” basına sızdı

Dün BBC’ye sızdırılan, NATO’nun Afganistan’daki Taliban’la ilgili raporu ardından pek çok gazete, Afganistan’ın içinde bulunduğu durum ve geleceğiyle ilgili değerlendirmelere yer verildi.

“BÜYÜK YALAN”

Guardian gazetesi “Büyük Afganistan yalanı” başlıklı yazısında, “Bir yalan söyler ve bunu bıkmadan tekrarlarsanız sonunda insanlar buna inanır” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Afganistan’daki savaşla ilgili söylenen büyük yalan, NATO’nun uluslararası gücü ISAF’ın ve Afgan güvenlik güçlerinin Taliban’ı geriye ittiği, mağlup ettiğidir. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı aylık raporda, Taliban’ın direnişe devam ettiği ancak ISAF ve Afgan güvenlik güçleri tarafından yoğun baskı altında tutulduğu belirtiliyor. Oysa Amerikan askerî kulislerinde konuşulanlara göre Taliban ağır darbe almış olsa da gücü, motivasyonu, malî kaynakları ve stratejik planlama becerisi güçlü şekilde duruyor.”

Guardian, pek çok Afgan’ın Taliban’ın geri dönüşüne hazırlandığını belirtiyor ve BBC’ye sızdırılan NATO raporundaki verilerin de bunu desteklediğini söylüyor. Gazetenin yazısı, “Taliban’ın masaya oturmak zorunda kalacak kadar zor durumda olduğunu gösteren hiçbir delil yok. Direnişçiler, kendi topraklarında savaşan yabancı askerlerden daha azimli olduklarına inanıyor. Bir aşamada bu gerçek kabul edilmeli” sözleriyle sona eriyor.

“KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI TEHLİKELİ”

Daily Telegraph gazetesi ise, “Birliklerimizin savaştığı düşmanın Afganistan’ın geleceğinde söz sahibi olması gerektiği fikri yenilir yutulur lokma değil” diyor ve savaşın 11’inci yılında yapılması gerekenin Afganistan’ın bir uluslararası terörizm merkezine dönüşmesini engellemek olduğunu yazıyor.

Daily Telegraph, “Ancak endişe verici olan şu, NATO’nun bu konudaki ortak arzusu parçalanmaya başladı” diyor ve şunları ekliyor:

“Fransa askerlerini, NATO’yla varılan anlaşmadan 12 ay önce, gelecek yıl çekmeye karar verdi. Amerikan Başkanı Barack Obama için de askerlerin çekilmesini başkanlık seçimleri öncesinde hızlandırmak çok cazip bir fikir olacak. Bunlar NATO’nun güvenilirliği açısından sorun yaratacak. İngiltere’de de askerlerin neden üç yıl daha Afganistan’da kalması gerektiği sorgulanmaya başlanacak.”

1329920cookie-checkNATO’nun “Taliban yalanı” basına sızdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.