NATO’ya olağanüstü çağrı

Türkiye düşürülen uçakla ilgili Suriye’ye nota verdi.Türkiye’nin bir F-4 uçağının düşürülmesini resmen protesto etti. Dışişleri Bakanlığı, olay üzerine Suriye’nin İstanbul’daki Konsolosluğuna bir nota verdi.Türkiye, Şam’a verdiği son mesajda şu ifadelere yer verdi: ”Özür ve tazminat hakkımız saklı. Saldırıyı kınıyoruz”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Başbakan Erdoğan bugün parti liderleriyle görüşecek. Yarın da konu Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelecek. Muhtemelen Başbakan Erdoğan Salı günü grup toplantısında açıklama yapacaktır” dedi.

Türkiye, askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak NATO’dan toplantı talep etti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin Türkiye 4. madde kapsamında NATO’dan daimi temsilciler düzeyinde Salı günü toplantı talep etti.

NATO: TÜRKİYE’DEN GELECEK BİLGİLERİ BEKİLYORUZ

NATO, Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili Ankara’dan bilgilendirme beklediğini duyurdu.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu yaptığı açıklamada, “Türkiye, NATO’yu kuran Washington Antlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca danışmalarda bulunmak istedi. Bu maddeye göre toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen herhangi bir müttefikimiz danışma talep edebilir” dedi.

Lungescu, “Türkiye’nin talebiyle Kuzey Atlantik Konseyi Salı günü toplanacak. Son olayla (askeri uçağın düşürülmesi) ilgili Türkiye’nin sunum yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

SURİYE KAYGILI

Suriye’den yeni açıklama geldi…

Suriye’den yapılan son açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türk uçağı olduğunu bilmiyorduk, Türkiye düşman değil. Düşürülen uçak askeri keşif amaçlıydı. Suriye Türkiye’nin düşmanı değil, iki ülke arasında şiddetli görüş ayrılığı vardır. Suriye’nin düşmanları bellidir.”

ABD’DEN KINAMA

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton da, Suriye’nin düşürdüğü Türk Jeti için açıklama yaptı. Clinton, Türk askeri uçağının düşürülmesi kabul edilemez, en sert şekilde kınıyoruz. ABD, Esad rejimini sorumlu tutmak konusunda Türkiye ve müttefiklerle birlikte hareket edecek” dedi.

İNGİLTERE: DESTEĞE HAZIRIZ

İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague, Türk askeri uçağının düşürülmesini kınayarak, olaydan “ciddi biçimde” kaygı duyduklarını bildirdi. Hague yaptığı açıklamada, “Bu ölçüsüz eylemin, Suriye rejiminin ne kadar ileri gittiğini gösterdiğini” belirterek, “Suriye’nin bu davranışından sorumlu tutulacağını ve ülkesinin BM Güvenlik Konseyi’nde güçlü bir eyleme destek vermeye hazır olduğunu” kaydetti.

William Hague dün ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuşmuş ve sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki resmi hesabında, “Desteğimi iletmek ve Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili endişemi ifade etmek için Türk Dışişleri Bakanıyla konuştum” diye yazmıştı.

İRAN, BARIŞÇIL ÇÖZÜM İSTEDİ

İRAN İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye’nin Türk jetini düşürmesinin ardından her iki ülkeye itidal çağrısı yaptı. Dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefonda görüşen Salihi, iki tarafın meseleyi barışçıl şekilde çözerek bölgesel istikrarı koruyacaklarını umduğunu söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, görüşmeyle ilgili başka bir ayrıntıya yer verilmedi.”

1346770cookie-checkNATO’ya olağanüstü çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.