Nazım Hikmet Kültür Merkezi…

sanat severin buluştuğu yer olan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nden bahsedeceğim ve orada yapılan, yaşanılan güzellikleri dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım.


Aslında bu yazı, uzun süredir yazmayı düşündüğüm ama her nedense hep ertelemek zorunda kaldığım bir yazı oldu. Çünkü burası açılalı bir yılı geçti. Ben ve arkadaşlarım insanı sarıp sarmalayan atmosferi ve aynı zamanda kültür-sanat üretim merkezi olduğu kadar, bir sevgi, dostluk, arkadaşlık ve sohbet üretim merkezi de olan burada…


Şimdi tanışmaktan ve dost olmaktan onur duyduğumuz kimseleri de tanıma olanağını bulduk ve hep birlikte bu güzel yerin adeta abonesi haline geldik.


Sanırım öncelikle ; ( N. H. K. M.) nin dünü ve bugünü hakkında bilgi vermem gerekiyor. Yönetici konumunda olan arkadaşlardan öğrendiğime göre;


Nazım Hikmet Kültür Merkezi: 1997 yılından itibaren, önce İstanbul- Kadıköy’de, ardından Ankara’da ve İstanbul- Beyoğlu’nda çalışmalarını sürdüren Nazım Kültürevi, 2004 Ekim ayında taşındığı Kadıköy’deki yeni adresinde ‘Kültürevi’ni  bir ‘Kültür Merkezi’ olarak inşa etme başarısını göstererek; Nazım Hikmet Kültür Merkezi adını alıyor.


Nazım Hikmet Kültür Merkezi; yeni mekanında, eski bir okul binasına yerleşmenin avantajıyla, gösteri salonu- açık hava sineması – sergi salonu – derslikleri ve kütüphanesiyle geniş imkanlara sahip.


Gösteri – Konferans Salonu:


150 kişilik oturma kapasitesi bulunan salon gelişmiş ışık ve ses sistemiyle konserlere, konferans ve panellere ev sahipliği yapabiliyor. Salonda ayrıca, sinevizyon cihazından film gösterim olanağı da mevcut. Salon, biletli konser ve tiyatro etkinlikleri, sempozyum ve konferanslar için kiralanabilir.


Sergi Salonu:


Kültür Merkezi’nin dersliklerinden biri gerekli iç düzenlemelerin ardından dört dörtlük bir sergi salonu haline getirilmiş. Böylece ressamlar, heykeltıraşlar, karikatüristler ve fotoğraf sanatçıları, sanatseverlerle yeni bir buluşma ortamına kavuşmuş oluyorlar.
Açık hava Sineması:


Kültür Merkezi’nin geniş bahçesine kurulan Açıkhava sineması, bahar ve yaz günlerini bekliyor. Tabii sinema severleri de. Bu yaz bu güzel bahçede çok güzel film ve gösteriler izleme olanağım olduğu için çok mutluyum.


Derslikler:


Kültür Merkezi’nin 50’şer kişilik büyük, 20’şer kişilik küçük derslikleri, sanatsal ve akademik atölye – seminer çalışmalarının da merkezi.


Kütüphane:


Özellikle ‘Marksist Kuramsal Çalışmalar’ ve ‘Nazım Hikmet’in eserleri ile onun hakkında yazılanlar’ diye özetlenebilecek iki alanda ‘tam’ olmasına özen gösterilen Nazım Kütüphanesi, Kültür Merkezi bünyesinde yürütülen seminer ve atölye çalışmalarının, alternatif akademik uğraşların da en büyük destekçisi olmuş durumda.


Kitapevi:


Kültür Merkezi’nin hemen girişinde yer alan Kitapevi, okuma tutkunları için, başka kitapevlerinde bulmakta zorlanacakları değerli kitaplar ve dergileri edinebilme olanağı sunuyor.


Piraye Kafe:


Kültür Merkezi’ni ziyaret eden tüm Nazım dostlarının sohbetlerine, taze çayı ve leziz mutfağıyla katılan Piraye, İstanbul’u Kadıköy’e taşıyor.


Sanatsal üretimin mutfağında yer alanlara ve almak isteyenlere son bir not; fotoğraf sanatçıları karanlık odalarına kavuştular. Kültür Merkezi’nin görüntü ve ses stüdyoları da faaliyete geçmiş durumda…


Evet dostlarım, ‘Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ işte böyle bir yer. Öncelikle Kadıköy Belediyesi Başkanı Selami  Öztürk’ü ve tüm çalışanlarını benzerleri Avrupa ülkelerinde de görülen; kör bir sokağı ‘Gazeteci Ali Suavi Sokağı’ diğer adıyla ‘Sanatçılar Sokağı’ olarak görülmeye değer bir şekilde düzenleyip Kadıköy’e ve halkına kazandırdığı için; sonra tüm N. H. Kültür Merkezi yöneticilerini, çalışanlarını ve bu güzel Kültür Merkezi’ni yaratırken emeği geçen herkesi  gönülden kutlamak isterim.


Unutmayalım ki! ‘Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ de bu güzel sokakta yer almaktadır.


Adres: Ali Suavi Sokağı – (Sanatçılar Sokağı). No:7 Kadıköy- Bahariye/ İstanbul
Tel: 0216 414 22 39


İzninizle yazımı değerli şair Melih Cevdet Anday’ın bir şiiriyle tamamlamak istiyorum:


ÇOK GÜZEL ŞEY!


Yaşamak güzel şey doğrusu
Üstelik hava da güzelse
Hele gücün kuvvetin yerindeyse
Elin ekmek tutmuşsa bir de
Hele tertemizse gönlün
Hele kar gibiyse alnın
Yani kendinden korkmuyorsan
Kimseden korkmuyorsan dünyada
İyi günler bekliyorsan hele
İyi günlere inanıyorsan
Üstelik hava da güzelse
Yaşamak güzel şey
Çok güzel şey doğrusu!


Tüm dost ve arkadaşların bayramını en içten dileklerimle kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim. Dostlukla ve sevgiyle kalın!


Biz buradayız (N. H. K. M), bekleriz efendim!


“ Anneme tiyatroda olduğumu söylemeyin! O benim Kültür Merkezi’nde olduğumu sanıyor!”


METE KARAKAŞ’IN DİĞER YAZILARI


– Aşklar, şiirler ve şarkılar


– Gittim, gezdim, gördüm


– …bağlı kadınlara selam olsun! (1)


– Destan’dan destana yol gider (II)


– Bunu biliyor muydu Bay Bush? (III)


– ‘Amazon’ kadınlarından ‘Amansız’lara (IV)


– Panik Odası mı? Nanik Odası mı? (V.)


– Meryem ve Meryem (VI)


– İki farklı Recep öyküsü… (VII)


– Teflon insanlar (VIII)


– Hippiler (Hippie) ve bonomolar (IX)


– Hindi ve papağan (X)


– Şiir üstüne ne varsa… (XI)


– Sanat (zanaat) ve sanatın başlangıcı (XII)


– Erkek Olmanın Dayanılmaz Hafifliği (XIII)


– Düşünce yazıları…(XIV)


– Sigara – Nargile – Pipo (XV)


– Acele karar vermeyiniz… (XVI)


– Kararlı ol ve seçimini doğru yap! (XVII)


– Öğrenmenin yaşı yoktur (XVIII)


– Bitmeyen Senfoni (XIX)


Mete Karakaş   araştırmacı/yazar    [email protected]


 


  
   


 


 


   

683530cookie-checkNazım Hikmet Kültür Merkezi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.