‘Nazım, Kürt sorununa duyarlıydı’

Sunucu ve yapımcıları Nimet Sayar ve Muharrem Aslan olan radyo programında belgelere dayanarak Nazım Hikmet’in Kürt sorununa bakışı ele alındı.


Londra’da yaşayan şair Aslan, Nazım’ın konuya bakışını şöyle değerlendirdi:


“Nazım Kürtlerin kendilerini ifade etmelerini ve kendileri için mücadele etmeleri gerektiğini her fırsatta söylemiştir. TÜSTAV’ın yayınladığı ‘ 1962 Konferansı‘nda geçen Nazım Hikmet şunları söylemiştir; ‘Şimdiye kadar Kürtlerin Milli Kurtuluş Savaşi’nın desteklenmesi ilk defa ortaya atılıyor. Bu mesele münakasa edilmeli… Bunu formüle etmek lağzım. Fransız Kominist Partisi’nin Cezayir’e karşı düştüğü duruma düşmüyelim. Mesala milli dil. Türkiye’de Kürt hareketini yürütenler de, bundan başkasını istemiyor. Kararda bu konu üzerine önemle durarak redakte edilmesi gerekir… Leninci pirensibe göre bu yok. Mesala Fransız halkı kurtulmadı diye Cezayir halkı kurtulmasın mı? Kürt halkı kendi kurtuluşu için savaşabilir… Partimiz bugünkü mücadelesinde bütün dava  bağımsız, demokratik, barış sever, tarfsız Türkiye şiarı etrafında toplanmaktır…’ Ayrıca Nazım’ın yaşamını iyi inceleyenlerin bu konuda da şairin haksızlığa uğradığını göreceklerdir.”


“Ne yazık ki Nazım yalnız Kürt sorununda değil pek çok konuda haksızlığa uğramıştır…” diyen Aslan, “1932’de kendi  parti yoldaşları da haksızlık yaptı. Parti içindeki özgürlükçü tavırlarından dolayı, çok ağır eleştiri alır ve suçlandı. Ardından bir grup arkadaşıyla partiden uzaklaştırıldı.1950’de hapisten çıktıktan sonra Rusya’ya gidişinde de rahat bırakılmadı” diye konuştu.


Büyük şairin ölümünden sonra günümüz bile haksızlığa uğramaya devam ettiğini vurgulayan Aslan şöyle devam etti:


“Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen ve ünlü besteci Fazıl Say tarafından bestelenen ve yine ünlü bir tiyatrocumuz Genco Erkal tarafından okunan ‘ Akşam gezintisi’ adlı şiir ( Nazım Hikmet şiirinden ) Ermeni Soykırımını anlatan bölüm makaslandı. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti başta olmak üzere Nazım Hikmet’e, bilerek ya da bilmeyerek haksızlık yapanlara, burdan çağrıda bulunuyorum. O gerçek bir vatanseverdir. Herkes hatasını telafi etsin. Önemli olan Nazım Hikmet’i doğru anlamak ve aktarmaktır. Büyük şairin içi boşaltılmamalı.”

788770cookie-check‘Nazım, Kürt sorununa duyarlıydı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.