‘Nazım’ın zaten itibarı yüksekti’

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nazım Hikmet’in Türk vatandaşlığıyla ilgili hükümetin yaptığı girişimi iadei-itibar olarak değerlendirmediklerini belirterek, ’’Nazım Hikmet zaten itibarı yüksek, fevkalade bir Türk şairiydi. 1951 yılında yapılmış bir haksız uygulama vardı. Bu haksızlığı, Türkiye’nin bir ayıbını kaldırdık’’ dedi.


Bursa’nın İnegöl ilçe belediyesince yaptırılan Kent Müzesi’nin açılış törenine katılan Bakan Günay, gazetecilerin Nazım Hikmet’in Türk vatandaşlığına kabul edilmesi için yapılan çalışma ve Ergenekon soruşturmasıyla ilgili soruları yanıtladı. 


’’Nazım Hikmet’in Türk vatandaşlığıyla ilgili hükümetin yaptığı girişimi iadeiitibar olarak değerlendirmiyoruz’’ diyen Günay, şöyle konuştu:


’’Nazım Hikmet zaten itibarı yüksek, fevkalade bir Türk şairiydi. 1951 yılında yapılmış bir haksız uygulama vardı. Bu haksızlığı, Türkiye’nin bir ayıbını kaldırdık. Bu açıdan bu terimle nitelendirmekten ben kaçınıyorum. Mezarın Türkiye’ye getirilmesi konusunda yeni bir gelişme yok. Tamamen ailesinin bileceği bir iş olduğunu başından beri söylüyorum. Ailenin bize ulaşan talebi yok. Talep olursa buna açık olduğumuzu ifade ettim. Türkiye’de geçmişten bu yana süregelen birtakım yaraların sarılması, sancıların giderilmesi, Türkiye’nin çoğulcu, çoğunlukçu, özgürlükçü, barışçı çizgide dünyanın saygın bir ülkesi haline gelmesi konusunda hukuk düzenimizde ve sosyal yaşamımızda iyileştirme yapmaya çalışıyoruz. Attığımız adım bunun somut göstergelerinden biridir.’’


-’’BİZ HEPİMİZ AYNI MİLLETİZ’’-


Bakan Günay, Türkiye’de farklı kültür ve inanç kümeleri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:


’’Ama biz hepimiz aynı milletiz. Aynı toprağın üzerinde, aynı bayrağın altında bir devletin egemenliğinde yaşıyoruz. Bu çerçevede yurttaşlarımızın inanç ve kültür farklılıkları bizim ayrılma tehdidi unsurumuz değil tam tersine zenginliğimizdir. Geçmiş yıllarda Türkiye ne yazık ki darbe dönemleri yaşadı. Sancılar, sıkıntılar, cumhuriyete ara verme dönemleri yaşadı. Bu dönemlerde baskıcı, tekilci yaklaşımlar egemen olmuştur. Yurttaşlarımızın inanç ve kültür köklerine baskılar süregelmiştir. Bunları da gidermeye çalışıyoruz. Farklı inançlardan insanlar Alevi olur Sünni olur Türk olur Kürt olur Hristiyan olur Müslüman olur, inanır, inanmaz, bu insanların kendi bilecekleri iştir veya doğuştan gelen özellikleridir. Bunları eksiklik ya da fazlalık olarak kabul etmeyiz. Türkiye Cumhuriyeti nüfus kağıdı taşıyan herkesin aynı haklara sahip olmasını inançla, kararlılıkla savunur, bunun gereklerini yerine getirmeye çalışırız. Son zamanlarda başbakanın ifade ettiği görüşler, Alevi açılımı denilen yaklaşımlar ya da başka yaklaşımlar, çoğulcu aynı zamanda bütünleştirici bakış açısının ayak izleridir.’’


-ERGENEKON SORUŞTURMASI-


Ergenekon soruşturmasındaki gelişmelere de değinen Günay, ’’Yargıda tartışılmakta olan fevkalade önemli bir konuda siyasetçilerin konuşmasını çok doğru bulmam’’ dedi.


Günay, Türkiye’de bugün yaşananlara çok şaşırmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:


’’Geçmiş yıllarda 27 Mayısı, bir darbeyle halkın iktidara getirdiği bir siyasal yapıyı alaşağı etme deneyimini, 12 Martta sokağı karıştırarak ülkenin parlamentosunu baskı altına alma deneyimini, ülkeyi karıştırarak askeri darbeye götürme 12 Eylül deneyimini hatırlayarak bütün bunlara acıyla bakıyorum, şaşkınlıkla bakmıyorum. Galiba bu kez, öyle kötü yeni bir girişimin eşiğinden dönüyoruz. Türkiye’de hukuk devletinin ve demokrasinin sağlamlaştırılmasının olumlu sonuçlar vermesini, hiç kimseye haksız yere ceza verilmemesini temenni ediyorum. Bunun ötesinde yargıda fevkalade önemli bir tartışma konusu üzerinde siyasetçilerin ileri geri tartışmalarını doğru bulmam.’’


Türkiye’de kuvvetler ayrılığı sisteminin olduğuna dikkati çeken Günay, ’’Kuvvetler ayrılığı sisteminde işlerin nasıl yürüdüğü bellidir. Bu konuda şikayeti olan ilgili yargı mercilerine başvurur. Bu tür tartışmalar abesle iştigaldir. Türkiye’de her şey hukuk çerçevesinde işliyor. Yine hukuka karşı yanlış bir şey yapılıyorsa bunun da itiraz yolu hukuktur’’ dedi.


-’’ŞU AN İLK 9. ÜLKE KONUMUNDAYIZ’’-


Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye’nin turizm açısından iyi bir gelişme içerisinde olduğuna değinerek, şunları kaydetti:


 ’’Şu an ilk 9. ülke konumundayız. Hedefimiz ilk 5 ülke arasına girebilmek. Geçen yıl dünyada turizmde bazı sancılar, sıkıntılar yaşandı. Geçen yıl yüzde 5’in üzerinde olan dünya turizm büyüme hızı bu yıl yüzde 2’lere çekildi ama Türkiye yüzde 12’ler civarında. Hem dünya hızının çok üzerinde seyrediyor. Bu yıl ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 26 milyon. Elde ettiğimiz gelir 20 milyar doların üzerinde. Dünya üzerinde bir kriz yaşanıyor. Bu krizin her sektörü etkilediği gibi bizi de etkilemesi gündeme gelebilir. Bununla ilgili önlemler almaya, sektörü desteklemeye, tanıtma gayretlerimizi çeşitli birimlerle de iş birliği yaparak çoğaltmaya, Türkiye’nin tanıtımına verdiğimiz önemi artırarak sürdürmeye çalışıyoruz. Gelecek yıl da Türkiye’nin Avrupa’ya çok yakın bir varış noktası olması, Türkiye’nin çok yüksek bir kaliteye sahip olmakla birlikte uygun fiyatlara sahip olması açısından gelecek yılı da inşallah tehlikesiz atlatacağımıza inanıyorum. Gelecek yıl da hedefimiz dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme hızını elde etmeye çalışmaktır.’’


Bakan Günay, restorasyonu tamamlanan tarihi Karacabey Kervansarayı’nda incelemelerde bulundu.

1072160cookie-check‘Nazım’ın zaten itibarı yüksekti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.