‘Önce kayıp trilyonları öde Hoca efendi!’

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, “Kayıp Trilyon” davasında “özel evrakta sahtecilik” suçundan mahkum ettiği kapatılan RP’nin son genel başkanı ve eski Başbakan Necmettin Erbakan için yeni Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) lehe hüküm bulunmadığına karar verdi.


Kapatılan RP’nin 1997 yılı hazine yardımının usulsüz harcanmasıyla ilgili olarak “özel evrakta sahtecilik” suçundan eski TCK’nın 345. maddesine göre 2 yıl 3 ay hapis cezası alan ve hakkındaki karar kesinleşen Erbakan için yeni TCK’da lehe hüküm olup olmadığına ilişkin inceleme tamamlandı.


Olumsuz sağlık koşulları nedeniyle Erbakan’ın cezasının infazını erteleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine, dosya üzerinden inceleme yapan Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, yeni TCK’da Erbakan’ın lehine hüküm bulunmadığına karar verdi. Karar, Erbakan’ın avukatlarına tebliğ edildi.


Mahkeme kararında, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanun’un “özel infaz usulleri” başlıklı 110. maddesinin 3. fıkrasına göre, hazine zararının tazmini halinde mahkemenin infazın evde çekilmesine karar vermeye yetkili olduğunu kaydetti. Mahkeme, cezanın bu şekilde infaz edilebilmesi için dava konusu hazine zararının ödenmesi ve makbuzunun mahkemeye sunulmasının zorunluluğuna işaret etti.


Yeni TCK’da “özel evrakta sahtecilik” suçu, önceki kanunda olduğu gibi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor.


Yeni İnfaz Kanunu’nun 110. maddesinin 3. fıkrası, “75 yaşını bitirmiş olup da 3 yıl ve daha az süreli hapis cezasına mahkum olanların, bu cezalarının ceza infaz kurumlarında çektirilmesi sağlık durumları itibarıyla elverişli olmadığı, tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerince verilecek raporla tespit edilenler hakkında cezanın konutlarında çektirilmesine hüküm veren mahkemece veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemece karar verilebilir” hükmünü içeriyor. Söz konusu düzenlemede, cezanın evde çektirilmesi için zararın aynen iadesi ya da tazmin suretiyle tamamen giderilmesi şartı yer alıyor.


Erbakan, 2 yıl 3 aylık hapis cezası Yargıtay’ca onandıktan sonra bazı sağlık sorunlarını gösteren rapor almış ve cezasının infazı 4 kez ertelenmişti. Erbakan hakkındaki son erteleme kararı, 14 Temmuz tarihinde 6 aylığına verilmişti.


Bu süre, 14 Ocak 2006 tarihinde dolacak.  (aa) 

1023130cookie-check‘Önce kayıp trilyonları öde Hoca efendi!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.