‘Önce İsrail’in ihlallerini önleyin’

AF Örgütü’nden AB’ye çağrı. Örgütün AB temsilciliğinden yapılan açıklamada, ”AB-İsrail Ortaklık Konseyinde ana gündem maddesi İsrail’in sivillere karşı orantısız güç kullanması olmalıdır. İsrail, yılbaşından bu yana 20’den fazlası çocuk olmak üzere 100’den fazla Filistinliyi katletmiştir. Füze saldırıları ve benzer şiddet gösterilerinin kurbanları genelde sokaktaki masum insanlar oluyor” denildi.

İsrail’in ciddi güvenlik sorunu yaşadığının kabul edildiği belirtilen açıklamada, ”Ancak bu, masum sivilleri öldürme pahasına çözümlenemez. Bu yolla sadece İsraillilerin de kurban edildiği bir şiddet sarmalına yol açıyor” görüşüne yer verdi.

Yargısız infazlarla ve keyfi tutuklamalarla İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildiren Uluslararası Af Örgütü, halen 600’den fazla Filistinlinin haklarında hiçbir suçlama ya da yargılama olmadan çok zor şartlar altında askeri kamplarda tutulduğuna dikkati çekti.

İşgal altında tuttuğu topraklarda İsrail’in kurduğu yerleşim bölgelerini genişletmeye çalışmak yoluyla da uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurgulayan açıklamada şunlar kaydedildi:

”İsrail hükümeti, son olarak Doğu Kudüs’te 3 bin 500 yeni evin inşa edileceğini doğruladı. İşgalci bir güç olarak halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için İsrail’in yükümlülükleri var. Son zamanlarda kötüleşen durum dikkate alınırsa bu yükümlülük şimdi daha fazla önem kazanıyor. Batı Şeria’ya duvar inşa etmek ve Gazze’nin tek kargo ulaştırma noktası Karni/Muntar geçiş noktasını kapatmak gibi önlemler, bölgedeki yoksulluğu daha da kötüleştiriyor.”
 

1130270cookie-check‘Önce İsrail’in ihlallerini önleyin’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.