İncirlik Üssü’nde ‘blok bilgilendirme’

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD, İngiltere veya Kore gibi müttefik ülkelerin, İncirlik veya başka bir Türk tesisini kullanmak istediğinde 1 ay önceden bildirimde bulunması gerekiyor.


Aynı kaynaklar, bunu ”blok izin” olarak değil, ”blok bilgilendirme” olarak nitelendirirken, yapılacak her bir uçuş için Türkiye’nin egemenlik hakkını elinde tuttuğuna işaret ediyorlar.


İncirlik üssünün kullanım süresinin uzatılmasını isteyen ve bu talebi son kararnameyle karşılanan ABD, bu üste en fazla 6 tane C-17 kargo uçağı bulundurabilecek. ABD’nin ihtiyaç duyduğu lojistik ikmal maddeleri sivil ve askeri uçaklarla İncirlik üssüne getirilecek ve bu kargo uçaklarıyla Irak veya Afganistan’a taşınacak.


ABD, İncirlik üssünden ikmal maddelerinin dışında personel veya mühimmat nakli yapamayacak. Ayrıca bu kullanım, sadece Irak ve Afganistan ile sınırlı olacak.


Türkiye’deki üs, liman, havaalanı ve tesisleri ABD’nin dışında İngiltere, Kanada, İtalya, Macaristan ve Kore gibi müttefik ülkeler de verilen izin doğrultusunda zaman zaman kullanabiliyor.


İLGİLİ HABER: Ecevit: İncirlik’te fırsat kaçırıldı

1020630cookie-checkİncirlik Üssü’nde ‘blok bilgilendirme’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.