‘Ne zaferi Sayın Başkan?’

ABD içinde giderek artan Irak muhalefeti ve kamu oyu yoklamalarında heyalana uğraması ABD Başkanı George Bush’un konuşmalarına da yansımaya başladı. Irak’tan iyi haberler ve zafer umutları vermeyi sürdüren Başkan Bush, Donanma Akademisi’ndeki konuşmasında çıtayı biraz daha yükselterek “Irak’ta tam bir zafer beklerken, azıyla yetinmeyeceğim” dedi. Bush, zaferin direnişçilere karşı savaşan Irak güvenlik güçleri sayesinde yakın olduğunu sözlerine ekledi.


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent ise Bush’un son demecini mercek altına alarak; “Başkan’ın ayda 6 milyar dolara ve çok sayıda askerin hayatına mal olan savaş konusunda, giderek daha kuşkucu bir hale gelen Amerikan kamuoyunu ikna etmeye çalıştığını vurguluyor” yorumunu yaptı.


The Independent’in Irak’ta da bulunmuş olan yazarı Patrick Cockburn da, güvenliği Iraklılar’ın devralmasının uygulamada yaratacağı zorlukların altını çizerken, ülke nüfusunu oluşturan etnik ve dini gruplar arasında giderek artan nefretin, ordu içinde de yansımaları olduğuna dikkat çekti.


Cockburn özetle şunları yazdı:


”Eğer bir Şii taburu Sünniler’in bulundukları bölgelerde görevlendirilirse, bu çok şiddetli tepkilere neden olacaktır. Sünni kontrolündeki Felluce’de halktan bir kişi, ‘Burada Şii askerler, Amerikalılar’dan daha çok nefret topluyor’ diyor. Başkan Bush, Irak silahlı kuvvetlerinin Amerikan askerlerinin geri çekilmesine olanak sağlamak için oluşturulduğunu söylüyor. Ancak ordu mensuplarının hükümete bağlılıkları, kendi milisleri ve toplumlarına olan sadakatlerinden daha zayıf. Sünni toplum, silahlı direnişin hedeflerine ulaşmakta çok etkili olduğunu da öğrendi. Yani, Başkan Bush’un iddia ettiği askeri ilerleme, büyük oranda göz boyama.”

785690cookie-check‘Ne zaferi Sayın Başkan?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.