Necmettin Erbakan yeniden yargılanıyor

Erbakan’ın avukatlarının, “kayıp trilyon” davasında, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “özel belgede sahtecilik” suçundan verdiği 2 yıl 4 ay hapis cezasını Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ndeki temyiz etmeleri üzerine, Daire yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerine göre yeniden yargılanmasına hükmetti. Kesinleşmiş hüküm bozulduğu için infazın da kendiliğinden durduğu dava, yarın duruşmalı olarak yapılacak.


Yeniden yargılama sonucunda verilecek karar Erbakan’ın söyeset yapıp yapamayacağını da belirleyeceğinden büyük önem taşıyor.


DAVA SÜRECİ


Erbakan’ın avukatları, “Kayıp Trilyon davası” ilgili kesinleşmiş kararı veren Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, 5237 sayılı yeni TCK uyarınca davanın yeniden ele alınması için yaptıkları müracaatı, Mahkeme reddetti. Bunun üzerine bir üst mahkeme olan Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz eden avukatların bu itirazları da kabul edilmedi.


Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını Yargıtay nezdinde temyiz etti. Dosyayı yeniden inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin, 3 Nisan 2006’da, 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ce verilen 6 Mart 2002 tarihli kesinleşmiş kararı bozdu. “Kayıp trilyon davası”nda 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan eski Başbakan ve kapatılan Refah Partisi’nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında 5237 sayılı TCK hükümlerine göre yeniden yargılanacak.


Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Mart 2002’de verdiği kararda, Erbakan’ın, RP’nin Genel Başkanı sıfatıyla ve parti tüzüğü gereği bilgi ve denetimi dışında, 1997 yılında parti hesabında tutulan 10 milyon markın il teşkilatlarına dağıtılmasının mümkün olmadığının anlaşıldığını belirtmişti. Mahkeme, eski Türk Ceza Kanunu’nun “özel belgede sahtecilik” hükmünü içeren 345’inci maddesi uyarınca, suçun işleniş şekli ve özelliği, suç konusunun önemi ve değeri, suç işleme kastının yoğunluğunu dikkate alarak Erbakan’ı 2 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.


Mahkeme, 139 adet sahte belgenin aynı kasıtla düzenlendiği gerekçesiyle Erbakan’ın cezasını eski TCK’nın 80’inci maddesi uyarınca altıda bir oranında artırarak toplam 2 yıl 4 aya çıkarmıştı. Bunun üzerine Erbakan, bazı sağlık sorunlarını gösteren rapor almış ve cezasının infazı 4 kez ertelenmişti. (ANKA)


 


 

1030800cookie-checkNecmettin Erbakan yeniden yargılanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.