Neden İP’ye üye olmalıyız?

Neden şimdi İngiliz İşçi Partisi’ne (LABOUR) üye olmamız lazım

Referandum sonucunda AB’den çıkmayı isteyenlerin çoğunluğu kazanmasıya beraber, İngiltere politik hayatı da alt üst olmuş durumda. Belki BREXİT kampanyası bazılarının dediği gibi Avrupa kapitalizmine darbesini vurmayacak ancak İngiltere politik ve ekonomik hayatına büyük darbe vurdu. David Cameron un istifasıyla beraber conservatif partide bıçaklar çekilip, partinin ağır topları bir birlerini hançerlemeye başladılar. Partide sağ ile aşırı sağ arasındaki liderlik mücadelesi Theresa May in kazanmasıyla son buldu.

Cameron BREXT in kazanması ve bunun getireceği ekonomik sonuçların sorumlusu olmak istemediği için hemen istifa etmeyi tercih etti. Aslında kendisi için doğru bir karar verdi, çünkü Avrupa ile olan ekonomik anlaşmaların biteceğini ve ülkeye yeni bir kemer sıkma politikasının gerektiğini düşünüp kendi imajını daha fazla yıpratmamak için istifa etti. Bu koşullar altında hükümetin yeni bir budget hazırlaması gerekiyor ki bu ekonomic ve sosyal huzursuzluk yaratıp okları başbakana çevirecektir. Tabi Cameron esas olarak kemer kısma politikasının halkı nekadar etkileyeceğini düşündüğünden değil ama sterling in düşmesi ve City de marketin %15 değer kaybetmesi ülkeyi yeni bir yoksulluk dalgası alacak demektir. Cameron bu problemli dönemi esas olarak BREXİT isteyenlerin göğüslemesini istemiştir.

Muhalefetin durumuda konservatiflerden daha iyi değil hatta daha kötü denebilir. BREXİT kampanyasının başarısını bahane eden partideki sağ kanat millet vekilleri istifa edip Jeremy Corbyn e olan güvensizliklerini, yani Çorbyn in liderliğinde partinin artık seçilemeyecek olduğunu iddia ederek yeni bir liderlik yarışı başlattılar. Aslına bu doğru bir gerekçe değildi çünkü Jeremy Corbyn parti liderliğini kazandığından beri parti üyelerinin sayısı hızla artıp nededeyse 600 bin kişiye ulaşmıştır. Buda gösteriyorki Jeremy Corbyn in önümüzdeki seçimleri kazanması kuvetli bir ihtimaldir. Kazan kaldıran milletvekilleri bu ihtimali göz önüne alarak; Çorbyn önümüzdeki seçimleri kazanırsa kendilerinin işlerinin tehlikede olduğunun farkındalar, bunun için esas olan Lideri değiştirip koltuklarını koruya bilme çabalarıdır. Zaten Tony Blair le beraber aşırı sağa kayan parti lider kadrosu ile Jeremy Corbyn arasinde ciddi bir politika ayrılığı var, Çorbyn daha çok yoksul halktan yana işçi sınıfını ve çalışanların yanında bir hükümet oluşturacağını, bugün Birleşik Krallık’ta çalışan kesimin ve halkın giderek daha çok yoksullaşmasının gereksizliğini ve bunun önlenebileceğini savunurken onlar ancak sağa kayarak hükümet olacaklarına inanan guruptur.

Corbyn İşçi partisinin gelecekte seçilecek hükümetinin halkın yoksulluğunun evsizliğinin ve yaşama koşullarının düzeltilmesini esas alan bir program izleyeceğini her fırsatta dile getiriken, kazan kaldıranların söylemlerini bunun tam tersidi. Kazan kaldıran millet vekilleri fırsatçı bir şekilde kendi koltuklarını korumak üzere yola çıkmışlardır. Yani politika yapmak onların işi ve hayatlarının sonuna kadar parlementoda kalmak için her türlü ödünü vermeye hazır kariyerist bir gurup. Politik çizgileri o kadar sağa kaydıki artık Liberal lerden ve Konservatıvelerden pek bir farkları yok.

Parti birimlerinde Jeremy Corbyn’e güvensizlik propogandasıyla Çorbyn’i yıpratıp liderlikten istifaya zorlamak. Elbette partiye yeni katılan ve daha çok sol politik çizgi izleyen gençlerin Jeremi’yi desteklemesi bunların işlerini zorlaştıracak ancak unutmayalım ki Tony Blair’in “New Labour”u Liberal ve Konservatiflerden çok daha ileri halkçı bir politikaya sahip değil. Orta Doğunun kana bullanmasının baş aktörü Tony Blair dir ve bugün binlerce insanın Akdenizin sularına gömülmesine neden olan yine Tony Blair’dir ve bu kazan kaldıranlar zamanında savaşa destek olan millet vekilleridir.

Jermy Corbyn parlementoya seçildiği günden bu yana sol ve halkçı politikasından ödün vermemiş ve dünyanın neresinde olursa olsun ezilen halkların ve toplumların yanında yer almıştır. Nitekim Türkiyedeki 1980 darbesinden yana hep Türkiyeli göçmenlere en büyük desteği Çorbyn vermiştir, zaman zaman parlementoda UK hükümetinin Türkiye de hakim olan Juntayla iş birliği yapmasını sorgulamıştır. Yani Jerremy Corbyn bizim parlementodaki tek desteğimizdir.

Dolayısı ile Jeremy Corbyn’i desteklemek İngiltere’de yaşayan Türkiyeli göçmenlerin boynun borcudur, o hep bizim yanımızda oldu ihtiyacımız olduğunda şimdi sıra bizde bizde bu çalkantılı günlerde onun yanında olmalıyız.

Bugün toplanacak olan İşçi Partisi Merkez komitesi yeniden seçime gidecek olan başkan adaylarını belirleyecek. Jermy Corbyn taraftarları halihazırda eğer Jeremy seçim listesine alınmazsa yüksek mahkemeye gideceklerini belirtmişlerdir. gölge sanayi ve ekonomi bakanı Angela Eagel in başlattığı yeniden başkan seçme kampanyasının çalışmaları başlamış durumda. Parti Merkez comitesinin seçimlistesini aşçıklamasının ardında her bölgede seçim yapılacaktır. Bu seçimlerde sadece İşçi partisine üye ve destekçileri oy kullanabilecektir. İşçi partisine üye olmadan £3 ödeyerek dektekçi uyu olabilursanız oy kullanma hakkınız doğacaktır. Labour party liderini mahalle komiteleri aracılığı ile seçmekte. Üyeliğiniz ve bölgeniz adresinize göre belirlenir, yaşadığınız mahalle comiteleri aracılığı ile oy kullanacaksınız.

Eğer Jeremiy’i bu isyan eden sağcı milletvekillerine karşı desteklemek istiyorsak derhal Labour parti ye üye olup mahalle toplantılarına katılmamız gerekiyor. Orada vereceğimiz oylar Jeremi nin kalmasına veya gitmesine karar verecek oylardır. Festivallerimizde Jeremy i platformda konuşturmak veya mittinglere katılıp Jeremy başkan olarak kalsın demek ona destek değildir, Esas olan partiye girip bizzat oy kullanarak destek vermektir. İngiltere ve İşçi patısı tarihinde bir önemli bir dönem yaşanıyor yani var olan düzenden umudunu kesmiş gençler akın akın İşçi partisine üye olmaya başladılar. Kendisini sosyalist diye tanıtan Jeremy Corbyn’in arkasında kendi sorunlarının çözülebileceğine inananıyorlar ve görüşlerini açık bir şekilde söyleyip sağ kanada karşı tavır alıyorlar. Parlementoda ki sağcı milletvekilleri kazan kaldırdığından beri İşçi partisine 100 bin yeni genç üye katılmıştır ve Jeremy ve yeni üyeler sağ kanadın korkulu rüyası haline gelmiştir.

Biz de Türkiyeli göçmenler olarak bu oluşumda yerimizi alıp, bize hep destek olan Birleşik Krallık parlementosunun tek sosyalist üyesine sonuna kadar destek vermemiz lazım. Bu öncelikle İngilterede, Avrupada ve Amerikada giderek yükselen sağcı, ırkçı akıma karşı verilecek en güzel cevap olacaktır.

 

1612220cookie-checkNeden İP’ye üye olmalıyız?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.