‘Nemrut yok olma tehlikesinde’

Merkezi Hollanda’da bulunan ”Uluslararası Nemrut Vakfı”nın 2001 yılında başlattığı Nemrut Projesi hakkında bilgi veren Brijder, bu yıl çalışmalara 23 Temmuz’da başlayacaklarını bildirdi. 

Brijder, Nemrut Projesi kapsamında önceki yıllarda, Doğu Terası’nda dağınık halde bulunan kral heykellerinin, gövdelerin önüne gelecek şekilde sıraya dizildiğini kaydetti. 2012 yılına kadar sürecek bir çalışma programı hazırladıklarını belirten Brijder, ”Ancak, yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler çalışma programında gecikmeye neden oluyor. Bu da ören yerindeki dev heykellerin biraz daha yaşlanması ve yok olması anlamına geliyor” dedi. 

Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan  Nemrut’u gelecek nesillere ulaştırmayı amaçladıklarını kaydeden Brijder, şöyle konuştu: 

”Nemrut yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve biz bunu çok iyi biliyoruz. Nemrut, benim ya da bizim değil dünyaya ait bir kültür mirasıdır. Restorasyon ve diğer çalışmaların kimin tarafından yapıldığı hiç önemli değil. Önemli olan kayıtsız kalınması halinde 5-10 yıla kadar yok olacak olan Nemrut’a sahip çıkmak.”

1108300cookie-check‘Nemrut yok olma tehlikesinde’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.