Neredeyse öldükleri için suçlular

Çalışma Bakanlığı’nın raporunda, 8 madencinin öldüğü kaza için şirkete 25 bin lira ceza önerildi.
İşçinin canı sudan ucuz

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın, Zonguldak Kozlu’da 8 madencinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili olarak kusurlu bulduğu şirkete yalnızca “25 bin lira para cezası” istemesi aileleri ve sendikayı isyan ettirdi. Kazada ölen Satılmış Arslan’ın eşi Çiğdem Arslan, “Eğer vicdanları rahatsa ben hiçbir şey söylemiyorum” dedi. Arslan, şirketin kazadan sonra kapılarını bile çalmadığını söyledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 7 Ocak’ta 8 işçinin ölümüyle sonuçlanan “kaza”yla ilgili inceleme raporu tamamlandı. AA’nın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan inceleme raporunda, alt işverene mevzuata uymadığı gerekçesiyle 25 bin 333 lira ceza verilmesi kanaatine varıldı.

Star İnşaat ve Ticaret AŞ’nin Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde yürüttüğü “eksi 630 kat hazırlığı ve eksi 560 galeri sürme” işinde 7 Ocak’ta meydana gelen “kazada” 8 madenci yaşamını yitirmiş, 1 işçi de yaralanmıştı.

“Kazada” yaşamını yitiren 8 madenciden birisi olan Satılmış Arslan’ın eşi Çiğdem Arslan, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın raporuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “25 bin lira mı vermişler? Yazık. O insanlar 850 lira için her gün yerin altına iniyorlardı. Her gün yerin altına inip de soğan ekmek yemek, o kadar kolaysa önce onlar yerin altına insinler. Benim 3 tane çocuğum var, en küçüğü 3 yaşında…

Eğer vicdanları rahatsa bu konuda ben hiçbir şey söylemiyorum o insanlara.”

Arslan, SGK’nin 288 lirası kendisine, 142’şer lirası da çocuklarına olmak üzere 714 lira maaş bağladığını belirterek “Şimdi ben kapı kapı dolaşıyorum, çocuklarımı kim okutabilir diye” dedi. Şirketin kendilerine tazminat ödeyip ödemediği konusunda da Arslan, “Bırakın tazminat ödemesini o şirket bizim evimize gelip ‘başınız sağ olsun’ bile demedi. Kaçıyorlar. Biz onların kuruş lirasını görmedik.

Gelmesinler de şu saatten sonra” diye konuştu. Açtıkları maddi-manevi tazminat davasının yeni başladığını belirten Arslan, telefonu kapatırken “Lütfen bizi unutmayın” dedi.

Tüm ihmaller sıralandı ama…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda ölen işçilerin gaz maskelerinin yanlarında olduğu ancak kullanılmadığı belirtildi.

Raporda şu tespitlere yer verildi:

* İşçilerin ilerlenen metre oranında ücret vererek çalıştırmaları, fazla iş yapmak ve ücret almak adına, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyma ve daha dikkatli çalışmayı zayıflattığı,

* Merkezi gaz izleme istasyonu ile ocak arasında telefon haricinde seri megafon, benzeri iletişim ve sesli uyarı sistemi bulunmadığı, sensörlerin sessiz olduğu,

* Galeride sondajların sayı ve özellik bakımından yeterli olmadığı, degaj riskinin önlenmesi zorunluluğuna rağmen alt işverenin tek sondaj ustası çalıştırdığı, * Bakım işçisinin sondajda çalıştırıldığı, işin güvenliği için ekip oluşturulmadığı, işçilerin degaj konusunda eğitim almadığı,

* İşyerinde iş güvenliği uzmanının bulunmadığı, aylık iş sağlığı ve güvenliği kurul toplantılarında sondajlarla ilgili kararlar alındığı ancak uygulamanın takip edilmediği,

* İş sağlığı ve güvenliği denetimleri 1. derece gazlı ocak güvenliğine uygun yapılmadığı,

* Ocaklarda eksi 630 katı ve üzerindeki katlarda kesilen damarların gaz içeriğinin uzun süredir ölçülmediği,

* Ateşlemenin, emniyetli mesafeden gerekli güvenlik önlemleri alınarak yapılmadığı, * İşçilerin tehlike mahallinden uzaklaştırılması için seri tahliye, uyarı ve haberleşme sisteminin oluşturulmadığı tespit edilmiştir.

* Benzer kazaların önlenmesi amacıyla işverene 25 bin 333 lira ceza verilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Cumhuriyet / MUSTAFA ÇAKIR

1379230cookie-checkNeredeyse öldükleri için suçlular

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.