Neron yaşıyor, çevresindekiler de…

Neron Roma’yı yaktı derler, genelde de öyle bilinir, aslında Neron Roma’da bir bölgeyi yaktı, şehri yakmadı. Adam durduk yere yaşadığı yeri neden yaksın, değil mi, şehri yeniden inşaat ettiği için yaktı dediler ama yeniden inşaat etmediğini bugün var olan yapılara bakarak anlarız.
Neron, Roma şehrinde gelişen yeni dinin mensuplarını geniş bir alanda yer alan binaların içine toplar ve yakar. Yakan aslında yanandır, çünkü o kutsal devlet artık yoktur.
Neron, bina içinde yaşayan insanlar ile birlikte yanarken, yapmış olduğu işi büyük zevk ile izlediği düşünülür. Roma, Neron zamanında Hıristiyan öncesi inancını ve iktidarını savunmaktadır, iktidarını güçlendirmek için kendisinde her şeyi yapmaya kadir olarak görür. Yer altında gelen yeni güce karşı acımasızdır ama yangın Roma’nın kaderini değiştirmeye engel olamamıştır.
Roma, bugün Hıristiyan şehridir ve içinde bu yangının yaşandığı yeri hala barındırmaktadır. O yerin adı Vatikan’dır. Vatikan bugüne kadar gelen kanlı oyunların sahnelendiği bir alan olma özelliğini korumuştur. Koridorlarında binlerce insanın çığlılığını hala sakladığına inanılır.
Neron düşmanını yaktı, dönemin içinde binlerce Romalı bu zaferinden dolayı kendisini kutlamıştır. Bugünün liberalleri gibi zafer çığlıkları adı altında narlar atmış olabilirler, Neron balkon konuşmasında, bugünkü liberallerin adlarını ağzına alarak teşekkür etmiş olabilir.
Neron bugünde yaşıyor, yaşanan olaylara bakarak görebiliriz. Geçmişte kilise içinde insanları yakanlar, Sivas’ta otel içindekilerini alevlerin dumanları arasında bırakmaya özen gösterenlerle akrabadır, Neron.
Neron durduğu yere göre kendisince haklı, çünkü ona bu düşünceyi aşılayan çevresinde çıkarcı insanlar topluluğu vardı…(Paradigma teorisi daha sonra yazıldı ama paradigma tarihin her döneminde varlığını korudu) Devletin bekası, iktidarın nimetleri için öldürmesi gerekliydi, öldürdüğü insanların torunları o topraklarda iktidar oldu, devleti yok oldu. O gün Neron’u alkışlayanlar zemin değiştirip, yeni olanın içinde imtiyazlı yaşamaya devam ettiler. Bugünde Neron’a alkış tutanların torunları, tıpkı Neron gibi yaşanların çevresinde varlığını korumaya devam ediyor, tarihte devamlılıktır önemli olan. İktidar sahipleri alışkanlıklarını ve yalakalarını istikrarlı bir şekilde geleceğe taşımaya devam ediyor.
Neron’u bugün dahi yaşatanlar aslında bizleriz, onun çevresinde olanlara da büyüten ve onlara değer verenlerde bizleriz. Çünkü çevresinde yer alanların yaptığı her olumlu davranışı övüp, öne çıkarıyoruz. Onların yapmış olduğu binlerce hatayı görmezden geliyoruz. Hatta bazı uyanıklar onlara karşı eleştiri yapanlara ‘kıskançlık yapıyorsun’ diye ahmakça onları savunurlar. Ahmakların bol olduğu yerde Neron’da yaşar, onun çevresinde olanlarda. Duruşu olmayanların yaşam tarzı ne yazık ki Neron gibilerin yaşam alanı bulmasına sebep oluyor. Binlerce şehri, köyü yakan Bush’u bugün alkışlayanlar var, alkış aslında Neron’a doğru yapıldığının kaç kişinin haberi var?
Bugün, AKP iktidarının yaptıklarını alkışlayanlar, onun çevresinde olanlar geçmişte Neron’un çevresinde onlar ile akrabalığı var mıdır? Bir devamlılıktan bahsedebilir miyiz? Kendisini tarihçi olarak vurgulayan, eski bir sol örgüt içinde yer almış biri, bugün yaşanan sorunları AKP çözer diye talimat verirken, kimin ile akrabalık kurduğunun elbette bilinci içindedir.
Liberal dünya görüşünde olduklarını söyleyenler, aslında liberalizmi anlamadıkları ve bilmedikleri ortada, çünkü onlar kendilerine her ne kadar liberal deseler de Neron’a alkış tutucularıdır. Muhalefetmiş gibi gözüken ama iktidarı hiç eleştirmeyen bir gazetede gönüllü yazarlık yapanlar, Neron’un çevresinde yer alanlar ile tarihi devamlılıktan dolayı ilişkileri vardır. Kürtlerin eline Türk bayrağı vermek için her türlü ayak oyunu oynayacağını ilan eden iktidardaki bakanlar kurulu başkanı, ana muhalefet liderinin Hakkari’deki mitingini eleştirirken kendini ele vermekten çekinmiyor, saklamıyor da. Neron ve çevresi bugünde yaşamaya devam ediyor. Roma yok oldu, yakılanlar Roma’nın gerçek sahibi oldular. Bugün tarihten ders alıp, Neron çevresinde yer alanları iyi tanımalı ve oluşacak olan yeni yaşam içinde onlara da yaşama hakkı tanınmamalıdır. Tarih tekerrür etmemesi için, bugünü iyi anlamak için geçmişe bilinç ile bakmak gereklidir. Kimler sizin gerçek dostunuz, kimler sizi yakması için Neron’a alkış tutuğunu iyi tepsi etmek gereklidir. Bir daha Neron ve Roma olmaması için duruşumuzu ve kimleri dostumuz olarak göreceğimizi iyi tespit etmek zorunludur. Neron’a alkış tutanlar bugün daha varlığını korumaktadır. Neron’a alkış tutanları iyi tanıyın, onlar maskeleri çabuk değiştirdiğini göreceksiniz. Sizin gibi gözükürler, fakat onlar alkış tutucudurlar. Alkış tutanların yanında gönüllü duranları iyi tanıyın, kirletmeyin kendinizi. Neron’a alkış tutanlar, Neron’dan daha kirlidir ve kirliliklerini bugüne ve geleceğe kadar taşırlar.

1587860cookie-checkNeron yaşıyor, çevresindekiler de…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.