Neruda’nın yitik şiirleri bulundu

Kaset, Inter Amerıkan adlı bankanın kültür servisinde çalısan, adının açıklanmasını istemeyen bir eski gorevlinin özel çekmecesınde çıktı.

Şili’nin yetiştirdiği komünist şairin, Nâzım Hikmet benzeri sürgünlerle geçen yaşamında, bu şiirleri kendi sesinden okuduğu kaset bir çekmecede unutulmuştu.

Pablo Neruda’nın kendi sesinden kasede okuduğu, 15 bilinmeyen yeni şiiri, New York’da ele geçti. 1966 yılı Haziran ayında, Washington’daki bir kültür merkezinde 1 saat boyunca arka arkaya İspanyolca okuduğu şiirleri teybe kaydedilmiş, ancak bilinmeyen bir nedenle kaset bir süre sonra ortadan yok olmuştu. Neruda araştırmacısı olan Felix Angel adlı bir edebiyat tarihçisi 40 yıldır şiirlerin peşindeydi.

Bir saatlik uzunlukta olan kasetteki şiirler, uzmanlarınca Neruda’nın en değerli yapıtları arasındaydı. Şiirlerin peşinde olan Angel, bir dedektif titizliğiyle 40 yılı bulan araştırması sonunda, geçen hafta Neruda şiirlerini insanlığa tekrar kazandırdı.

Neruda, Şili Komunist Partisi üyesi olduğundan dikta döneminde, uzun süre sürgünde yaşamış, 1971’de Nobel Edebiyat Ödülü alarak, ülkesini onurlandırmıştı. Komünist şairimiz Nâzım Hikmet gibi yaşamı hapisler, sürgün ve acı içinde geçen Neruda, 1973’de öldü.

Pablo’nun gün ışığına çıkan şiirleri, edebiyat dünyasında ve Şili’de büyük merak ve heyecan uyandırdı. Şiirlerin yeni bir kitapla Neruda tutkunlarına yakın zamanda ulaşacağı, ancak ilk baskının kaçınılmaz olarak Şili’de ve İspanyolca olacağı duyuruldu.

1130000cookie-checkNeruda’nın yitik şiirleri bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.