Nestle’ye yine çocuk işçi suçlaması

Türkiye’de de faaliyet gösteren bağımsız denetçi kuruluş Adil Emek Birliği, Nestle’nin üreticileri için hazırladığı yönetmeliğin “birden fazla ciddi ihlalini” tespit ettiğini söylüyor.

Bu yönetmelik çocuk işçiler, güvenlik ve çalışma saatleri konusunda üreticilere koşullar getiriyor. Kakao, çikolata endüstrisini yılda 90 milyar dolar ciroya taşıyan hammadde.

Geçmişte hazırlanan raporlarda Batı Afrika’da 1,8 milyon çocuğun risk altında olduğu belirlenmişti.

Artan baskılar üzerine dünyanın en büyük gıda şirketi Nestle, Adil Emek Birliği’nden (AEB) dünyadaki kakao üretiminin neredeyse yarısının yapıldığı Fildişi Sahili’ndeki üretim zincirini adım adım izleyip belgelemesini istedi.

Denetçiler, Nestle’nin müşterisi olduğu şirketlerden (ki bunların çoğu büyük uluslararası şirketler) üretici yönetmeliğini kabul etmesini istediğini, ancak Afrika’daki yoksul köylere dek zincirin daha pek çok halkası olduğunu bilmesine rağmen bunun ötesine gitmediğini ortaya koydu.

AEB Başkanı Auret van Heerden, “Üretim zincirinin haritası çıkarıldığına göre, Nestle bundan böyle sorumlu tutulacaktır.” diyor.

“Çocuk işçiler konusu fazlasıyla uzun süredir ‘herkesin sorunu’ oldu, dolayısıyla da kimse sorumluluk üstlenmedi.”

Palalarla yaralanıyorlarRaporda ayrıca kakao hasadı sırasında çok sayıda yaralanma olduğu, bunlardan çoğunun çocukların kakao kozalarını toplar ve işlerken yanlışlıkla bacaklarını kesmeleriyle meydana geldiği belirlendi.

Buna ek olarak hem yetişkin hem de çocukların uzun sürelerle, ücret almadan çalıştırıldığı kaydedildi.

Nestle bu tabloyu değiştirmek için ayrıntılı bir plan açıkladı.

Şirketin Operasyonlar Başkan Yardımcısı Jose Lopez “Kakao üretim zincirimizde çocuk işçi kullanılması, bizim tüm ilkelerimize aykırı.” diye konuştu.

“Fildişi Sahili’nden kakao satın alan kimse çocukların kullanılmadığı güvencesi veremez. Ama bu konuda mücadelenin şirketimizin baş öncelikleri arasında olduğunu söyleyebiliriz.” (BBC)

1347390cookie-checkNestle’ye yine çocuk işçi suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.