Netanyahu, bayram seyran değil, Kanada’ya niye geldi yahu!

Netanyahu ile başbaşa kalıp Ottawa’daki başbakanlık konutunda saatlerce konuşan Kanada Başbakanı Stephan Harper bu konuda ketûmiyetini korurken, İsrailli muhatabı ise Beyaz Saray’a yetişmek acelesinden olacak basına tek kelime dahi etmedi.

Kanada ve İsrail arasında, İran’a yapılacağı artık neredeyse kesinleşmiş ama sadece günü ve saati belli olmayan saldırı öncesinde bir mutabakata varıldığı sanılıyor.

ABD’deki Beyaz Saray randevusundan evvel Kanada’ya uğrayan ve burada iki gün geçiren İsrail Başbakanı Netanyahu, anlaşıldığı kadarıyla Kanada’nın bir müttefik olarak açık desteğini almış bulunuyordu. Zira Netanyahu’nun Ottawa ziyareti öncesinde yoğun bir kampanya düzenleyen Kanada’daki Yahudi lobileri, bu destek için Sam Amca’nın devleti ABD’deki siyonist lobilerden akıl almış, yardım görmüştü.

Kanada siyasetinin Netanyahu’ya üstü örtülü yeşil ışık yaktığı bu görüşmelerin açıklanmamış sonuçlarından çıkarılarak yorumlanıyordu. Öte yandan dünya petrol piyasalarında söz sahibi olmuş Kanada’nın olası bir savaşın ardından İran petrol havzalarının bir süreliğine iş görmemesi durumunda paraya para demiyeceği, o nedenle İsrail’in güvenlik ve dünyadaki Yahudi siyaseti açısından İran’ı vurmak isteyişine, ¨Tamam, sen git, vur! Biz buradayız, lazım olursa geliriz, ama bir de Obama’ya danış, onun da gönlünü al¨ biçiminde dile getirilebilecek karşılık verdiği belirtiliyor. Obama’yla Washington kulislerinde geçen görüşmeler ise henüz resmî açıklama seviyesinde bulunuyor. Bugün yarın her iki liderin görüşmelerine ait kirli çıkının açılacağı, niyetin belli olacağın bekleniyor. Bu arada İsrail’den gelen haberler arasında Ordu’da görevli Yahudi kadın pilotların kamikaze yapmaya hazır oldukları yönündeki söylentiler de Amerikan ve Kanada basınında geniş ilgi gördü.

1536650cookie-checkNetanyahu, bayram seyran değil, Kanada’ya niye geldi yahu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.