Netanyahu güvenoyu isteyecek

Netanyahu, Cumhurbaşkanı Peres ile Knesset (İsrail parlamentosu) başkanlığına bir yazı göndererek, hükümet kurma çalışmalarını tamamlandığını ve yarın saat 17.00’da düzenlenecek oturumda, yeni hükümeti Knesset’in onayına sunacağını bildirdi.

İsrail’in yeni koalisyon hükümeti, Başbakan Netanyahu dahil 30 kişiden oluşuyor. Netanyahu, koalisyon ortaklarına ve kendi milletvekillerine görev verebilmek için bazı bakanlıkları bölerek, bakan sayısını artırdı.

Netanyahu, koalisyonu kurma görevini alır almaz, ilk önce İsrail parlamentosunun aşırı sağ kanadında yer alan Avigdor Lieberman’ın İsrail Evimiz (Yisreal Beiteniu) partisi ile koalisyon üzerinde anlaşmaya varmış; Tzpi Livni’nin Kadiması’nı ise koalisyona katılmaya razı edememişti. Netanyahu, aşırı dindar kesimin partilerinden Şas, ayrıca Savunma Bakanı Ehud Barak’ın İşçi partisi ve Yahudi Evi (Habayit Hayehudi) ile de koalisyon için gerekli protokollere imza atmıştı.

Böylece 27 milletvekili olan Likud, 15 sandalye kazanan İsrail Evimiz, 13 milletvekilli İşçi partisi, 11 sandalyesi bulunan Şas ve 3 milletvekili bulunan Yahudi Evi ile birlikte Netanyahu’nun yeni koalisyonu, 120 üyeli Knesset’te 69 kişilik bir çoğunluk desteğine sahip gözüküyor. 5 sandalyeye sahip Birleşik Tevrat Yahudiliği ile “medeni nikah”ın uygulamaya konulması yüzünden büyük tartışmalar yaşayan Likud, bu parti ile de görüşmelerini sürdürüyor.

Netanyahu, bugün kendi partisi Likud içinde bakanlıklarla ilgili görevlendirmelere başladı. İlk belirlemelere göre, Likudlu Michael Eytan ile Yossi Peled devlet bakanı, Moşe Kahlon Enformasyon Bakanı olacak.

Netanyahu’nun yeni koalisyonunun görünürdeki parlamento desteğine rağmen, önemli bakanlıkların diğer koalisyon ortaklarına gitmesi dolayısıyla kendi partisi içinde büyük huzursuzluk yaşanıyor. Hatta bazı Likud milletvekillerinin “bakan olmak için diğer partilerde yer almak lazımmış” yolundaki görüşleri basına yansıdı.

Netanyahu’nun Likud içindeki en önemli sorunu, eski dışişleri bakanlarından ve parti içindeki en büyük rakiplerinden Silvan Şalom ve arkadaşlarının çevresinde düğümleniyor. Öncelikle İsrail Evimiz partisi lideri Avigdor Lieberman’ın Dışişleri Bakanı olarak atanmasıyla bu görevin dolmasının ardından Silvan Şalom’un geçen günlerde ya Maliye Bakanlığı ya da Başbakan Vekilliği görevlerini istediğini Netanyahu’ya ilettiği belirtilmişti. Şalom, bu görevler dışında, kabinede hiçbir şekilde yer almayacağını da vurgulamıştı.

Netanyahu ise Şalom’a Başbakan Yardımcılığı ve bölgesel işbirliğinden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini önermişti. Maliye’den sorumlu bir devlet bakanı atayacak olmasına rağmen, Netanyahu Maliye Bakanlığını asıl kendi sorumluluğu ve kontrolünde tutmak istiyor.
Şalom’un parti içindeki yandaşları ise kendisine kabinede görev verilmemesi halinde Netanyahu’ya savaş açacaklarını çeşitli defalar dile getirmişlerdi.

Şalom ve en az 5 arkadaşının, daha önce Ehud Barak’ın İşçi partisinde yaşanan çalkantılarda olduğu gibi, ayrılıp bir başka parti kurabilecekleri de konuşuluyor.

İşçi partisinin koalisyona katılmasını istemeyen 7 milletvekilinden en az 4’ü parti kongresinin koalisyon için yeşil ışık yakmasına rağmen, meclisteki oylamada güvenoyu vermeyeceklerini ifade etmişlerdi.

1197590cookie-checkNetanyahu güvenoyu isteyecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.