Netanyahu Obama ile görüşecek

Netanyahu, ziyaretinde doğrudan barış görüşmeleri konusuna ağırlık vermek istiyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın Netanyahu’yu Beyaz Saray’da kabul edeceği belirtiliyor.

Görüşmede İsrail- Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasının yanı sıra İran’ın nükleer faaliyetlerinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen görüşülecek bir diğer konunun ise “Türkiye ile İsrail’in kamuoyu önünde açıkça ayrı düşmesiyle özetlenebilecek, Orta Doğu’nun değişen stratejik tablosu” olduğunu söylüyor.

Netanyahu geçen hafta yaptığı açıklamada, görüşmelerin ağırlıklı olarak İsrail ile Filistinliler arasında, doğrudan barış görüşmelerinin nasıl başlatılabileceği üzerinde odaklanması gerektiğini söylemişti.

Filistinliler, 2008 yılının sonlarında Gazze’ye yönelik askeri operasyon başlatması üzerine, İsrail ile doğrudan barış görüşmelerini kesmişti.

Mart ayında başlatılması planlanan gayrıresmi müzakereler ise İsrailli belediye yetkililerinin, Doğu Kudüs’te yeni yerleşim inşaatlarına onay vermeleri üzerine askıya alınmıştı.

Doğu Kudüs, Filistinlilerin gelecekte kurulacak bir devlet için düşündükleri başkent.

BBC Orta Doğu muhabirinin aktardığına göre Başkan Obama, Netanyahu’nun Mart ayındaki ziyaretine ilişkin fotoğrafların basına dağıtılmasını dahi reddetmişti.

Bu durumun sebebinin Doğu Kudüs’te yeni yerleşim planları olduğunu aktaran Bowen, şimdi iki tarafın da bu kez daha iyi bir ortam yaratılmasından yana olduklarını söylüyor.

Bununla beraber yine Bowen’ın aktardığına göre Başkan Obama, selefinin aksine, İsrail’in eylemlerinin, Orta Doğu’daki sorunların parçası olduğunu kabul etmeye hazır görünüyor.

Haliyle bu durum İsrail tarafında gerginliğe neden oluyor.

Abluka hafifletildi

İsrail, dün Gazze Şeridi’ne daha fazla miktarda tüketim malının sokulmasını onaylamış, ancak bazı yapı malzemelerine ve silahlara sınırlama getirmişti.

2007 yılından bu yana Gazze’de kontrolü elinde tutan Hamas yönetimi ise ablukanın tamamıyla kaldırılması gerektiğini savunuyor.

İsrail ise Hamas’a silah sağlanmasını engellemek amacıyla bu ablukayı uyguladığını iddia ediyor.

İsrail, 31 Mayıs’ta Gazze’ye yardım taşıyan gemiye düzenlenen baskında dokuz Türk eylemcinin öldürülmesi sonrası uluslararası baskıların odağı haline geldi. (BBC)

1250480cookie-checkNetanyahu Obama ile görüşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.