Netanyahu’dan ‘Erdoğan Suriyelileri ve Kürtleri katlediyor’ yanıtı

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘Suriyelileri ve Kürtleri katletmekle’ suçladı.

AKP grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail parlamentosunda kabul edilen Yahudi Ulus Devlet Kanunu’yla ilgili olarak “Bu düzenleme İsrail’in dünyadaki, en Siyonist, en faşist, en ırkçı devlet olduğunun hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde ispatıdır” demişti.

Netanyahu da Erdoğan’a “Erdoğan Suriyelileri ve Kürtleri katlediyor ve binlerce vatandaşını hapse atıyor. Bu büyük demokratın Yahudi Ulus Devlet Kanunu’na eleştirisi bizim için iltifattır” yanıtını verdi.

Netanyahu ve Erdoğan

Netanyahu, “İsrail kanunlar nezdinde vatandaşlarınn tüm eşit haklarını özenle korurken, Erdoğan yönetimindeki Türkiye ise karanlık bir diktatörlüğe dönüşünüyor” dedi.

Erdoğan İsrail’de parlamentodan geçen kanunu şu sözlerle eleştirmişti:

“İsrail parlamentosunda kabul edilen Yahudi ulus devlet kanunu İsrail’in en siyonist, faşist ve ırkçı devlet olduğunun ispatıdır. Hitler’in ruhu İsrail’in bazı yöneticileri arasında yeniden hortlamıştır. Bu tüm Yahudileri tehlikeye atan bir adımdır.

“Asıl vahim olanı ise dünyanın İsrail tarafından katledilen yüzlerce Filistinliyi görmezden gelmiş olmasıdır. Buna karşılık olaylarda hayatını kaybeden tek bir İsrail askeri için neredeyse herkes harekete geçmiştir. Dikkat ederseniz ortada bir savaş yoktur. İsrail’in uyguladığı insanlık dışı vahşet vardır. İsrail, kadın çocuk yaşlı demeden önüne geleni vurarak, öldürerek hele hele kadınları yerlerde sürükleyerek insanların evlerini başlarına yıkarak Filistinlileri yaşadıkları yerlerden ayrılmaya zorluyor.”

Yahudi Ulus Devlet Kanunu nedir?

İsrail parlamentosundan geçen “Yahudi ulusunun devleti” yasası ile Arapça, ülkenin iki resmi dilinden biri olmaktan çıkarıldı. Yahudi yerleşimlerinin inşaasına devam edilmesi ise “ulusal bir çıkar” olarak tanımlandı.

Yasa ile “birleşik ve bütün” bir Kudüs’ün de başkent olduğu belirtiliyor.

Yasanın ilk halinde yer alan, “sadece Yahudilerin yaşayacağı topluluklar oluşturulması” ibaresi gibi bazı maddeler, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve Adalet Bakanı Ayelet Şaked’in çekincelerini belirtmesi üzerine metinden çıkarılmıştı.

9 milyonluk İsrail’de Arap nüfus ülkenin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.

BBC Türkçe

2211910cookie-checkNetanyahu’dan ‘Erdoğan Suriyelileri ve Kürtleri katlediyor’ yanıtı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.