‘Nevruz’ ve ‘Newroz’ kutlandı…

Anadolu Ajansı, kutlamaları “Baharın gelişini, yeniden doğuşu simgeleyen Nevruz Bayramı, bugün yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor” diye duyurdu.


Ankara’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Nevruz Şenliği’ne katılan Bakan Atilla Koç, ‘Nevruz’un herhangi bir kavme veya gruba ait olmadığını kaydederek, ”Bugün, bütün Ortadoğu’nun, bütün Türk dünyasının ve bütün insanlığın günüdür” dedi.


Azerbaycan Kültür Bakanı Polat Bülbüloğlu da şenlikteki konuşmasında, ‘Nevruz’un barış ve kardeşlik bayramı olduğunu belirterek, herkesin ‘Nevruz’unu kutladı.
Konuşmaların ardından iki bakan, yumurta tokuşturarak Nevruz şenliklerini başlattı. Koç ve Bülbüloğlu daha sonra şenlik alanındaki geleneksel ‘Nevruz’ ateşini yaktı ve ‘Nevruz’ pilavından yedi. 


KÜRTLERİN KUTLAMASI 


DEHAP’ın öncülüğünde dün düzenlenen ‘Newroz’ kutlamaları, PKK lideri Abdullah Öcalan’a sevgi gösterisine dönüştü. Şanlıurfa’daki kutlamalara katılan eski DEP Milletvekili Leyla Zana, Öcalan’ın kız kardeşi Fatma Öcalan’ın elini öptü.


Diyarbakır DEHAP İl Başkanlığı’nca Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerindeki fuar alanında düzenlenen ”Newroz Bayramı” kutlamasında DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, ”Biz çözümü ne ABD’de, ne AB’den bekliyoruz, biz Türkiye’yi idare edenlerden bekliyoruz” dedi. Kutlamalara, 15 bin kişinin katıldığı kutlamalarda ‘Newroz’ ateşini yakan Zana, kısa bir konuşma yaparak kendilerini kimseye kullandırtmadıklarını söyledi.


Mersin’deki kutlamalarda Kürt çocukların Türk bayrağını yaktığı öne sürülürken Mardin Kızıltepe’de 400 göstericinin korsan yürüyüşüne polis müdahale etti. Adana’da ise 30 katılımcılı kutlamalarda da Öcalan’a sevgi sloganları atıldı.


İzmir’de de DEHAP, EMEP, SDP ve SHP’nin ortak kutlamasına 8 bin kişi katıldı. Ankara’daki mitingde, Orman Bakanlığı’nın adının değiştirilmesini istediği kızıl tilki de ‘Benim adım ‘Vulpes Vulpes Kurdistanicas’ adımı geri istiyorum’ yazılı pankart açıldı.



LONDRA’DA KUTLAMA


Almanya’nın Essen, Mannheim, Freiburg, Berlin; İsviçre’nin Basel; Hollanda’nın Arnheim, Amsterdam, Den Haag ve Middelburg; Avusturya’nın Viyana, İnnsbruck; Yunanistan’ın başkenti Atina ile Rusya’da Kürt sivil toplum örgütlerinin organizesiyle ‘Newroz’ kutlandı.


Londra’da da Halkevi’nin organize ettiği kutlamalar bir hafta önceden başşladı. Türk ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Londra’daki semtlerdeki ortaokullarda ‘Newroz Günleri’ günleri düzenleyen Halkevi, Demirci Kawa destanını anlatan kısa bir oyun sergiledi.


Londra Büyükşehir Belediyesi’nde bu akşam (21 Mart) düzenlenecek ‘Newroz’ resepsiyonuna da katılacak Halkevi yöneticileri kutlamalar çerçevesinde Demir Küçükaydın ve Eşber Yağmurdereli gibi tanınmış isimlerin yer aldığı farklı panellerde Kürt sorununu ele alacak.


Halkevi’nin ‘Newroz’ kutlamaları 28 Mart gecesi Alexandra Palace’da sanatçı Selda’nın şarkılarıyla katılacağı bir şenlik ile son bulacak…


Öte yandan Türk Dernekleri Federasyonu çatısı altındaki Britanya Türk Kadınlar Derneği’nden yapılan açıklamada, 27 Mart pazar günü saat 13-15 arası Ishtar Restaurant’da ‘Nevruz- Bahar Bayramı’ yemeği düzenlenildiğini duyurdu.

1019780cookie-check‘Nevruz’ ve ‘Newroz’ kutlandı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.