New York’ta toplu taşıma grevi kapıda

Anlaşmanın sağlanamamasıyla toplu taşıma işçilerinin sözleşme sürelerinin dolduğu geçen Cuma gününden bu yana grev endişesiyle yaşayan New Yorkluların korktuklarının başlarına gelme olasılığı da artmış oldu. Son 25 yıldır ilk kez toplu grev tehdidinde bulunan toplu taşıma çalışanlarının greve başlaması halinde şehirde hayatın felç olacağı belirtiliyor.

MTA sözcüsü Tom Kelly, gece yarısı yaptığı açıklamada, gece yarısına az bir süre kala görüşme masasına adil bir teklif getirdiklerini, ancak bu teklifin de Ulaşım İşçileri Sendikası tarafından reddedildiğini söyledi. Kelly, buna rağmen MTA’in görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu da belirtti.

Toplu taşıma çalışanlarının grev yapmaları halinde New York’ta her gün ulaşım için metro ve otobüsleri kullanan 7,5 milyon kişi kendi kaderleriyle baş başa kalmış olacak.

New York’un toplu taşıma sisteminde çalışan tren operatörleri, istasyon görevlileri ve temizlik işçileri, fazla mesailer dışında yılda ortalama 47 bin ila 55 bin dolar ücret alıyorlar.

New York eyalet yasaları, toplu taşıma çalışanlarının grev yapmasını yasaklıyor ve her grev günü için çalışanların maaşından iki günlük kesinti yapıyor. Ayrıca New York belediyesi de çalışanları grevden caydıracak çeşitli önlemler geliştirmeye çalışıyor.

New York’ta son toplu taşıma grevi 1980 yılında yapılmış ve metro ile otobüsler tam 11 gün boyunca devre dışı kalmıştı. Bu süre zarfında New Yorklular yürüyerek, bisikletlerle, kaykaylarla ya da özel helikopterlerle işlerine gitmişlerdi.

Ancak bu seferki grevin çok daha büyük etkilere sahip olacağı belirtilirken, 1980’de toplu taşıma sistemini 4,8 milyon kişinin kullandığı bugün ise sayının yaklaşık 7,5 milyon olduğuna dikkat çekiliyor.

 


 

1120670cookie-checkNew York’ta toplu taşıma grevi kapıda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.