‘Newroz’ konseri yurtdışı yasağı getirdi

Geçen hafta Selda Bağcan’ın pasaportuna el konularak yurtdışı yasağı getirildi. Havalimanı Emniyetince,  5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nun 22’nci “Memleketten ayrılmalarında siyasi emniyet bakımından mahzur bulunduğu tesbit edilenlerin pasaportuna el konulması” maddesi gereği sanatçının yurtdışına çıkmasına izin verilmedi.

Sanatçı Mart’ın son haftasında, Londra Halkevi’nin Londra Alexandra Palace’da  düzenlediği ‘Newroz’ gecesine Avrupa’dan gelen Kürt sanatçılarla birlikte katılmıştı. Onbine yakın izleyicinin bulunduğu dev konser salonundaki  ‘Newroz’ kutlamasının Selda’ya yurtdışı yasağı getirdiği sanılıyor.

34’ncü sanat yılını kutlayan Selda ve arkadaşları 14 Mayıs’ta Toronto ve 15 Mayıs’ta da Montreal’de hayranlarıyla buluşmayı planlıyordu. 34 yıl boyunca Türkiye’nin bütün sancılı dönemlerine ortak edilen sanatçı mapusanelerinde yattığı memleketinde hâlâ sanatçıya uygulanan baskıyı protesto ederek hakkını yasal yolla arayacağını söyledi.

Selda’nın Kanada’daki sanatseverlere gönderdiği açıklaması şöyle:

“14 Mayıs 2005 tarihinde Toronto’daki konserim için 10 Mayıs günü 08.55 uçağının A koltuğuna ait biniş kartım aşağıda görülmektedir. Saat 07.50’de pasaportuma el konuldu.Gelemedim… Ne Rojin ne de ben Selda Bağcan olarak böyle olmasını istemezdik. Önümüzdeki hafta konuyu mahkemeye aksettireceğim. Gerek ben gerekse Rojin hakkımızı arayacağız. Seyahat hürriyetimi engellemek -sebeb ne olursa olsun- anayasaya aykıdırıdır. Kadada’ya mutlaka geleceğim. Bundan sonra hukuk konuşacak…”

1106190cookie-check‘Newroz’ konseri yurtdışı yasağı getirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.