News Corp’ta kararları kim veriyor?

Bugün de muhtemelen sorunun yanıtı aynı. Ama bu cevabı vermek eskisi kadar kolay değil.

News Corp’un hisseleri düşüşe geçerken, yatırımcıların huzursuzluğu artıyor.

Murdoch yönetim kuruluna yeni katılan bir üyeyi oluşturduğu kriz komitesinin başına getirdi.

Şimdi hem Bloomberg hem de News Corp bünyesindeki Wall Street Journal gazetesi, Rupert Murdoch’un önümüzdeki aylarda icra kurulu başkanlığını ailesinin başka bir ferdine bırakabileceğini belirtiyor.

Murdoch’un hisseleriBloomberg’in verilerine göre, Murdoch ailesi, News Corp’un hisselerinin sadece yüzde 12’sine sahip.

Buna rağmen Murdoch’ın yakın bir zamana kadar mutlak bir hakimiyeti vardı.

Medya uzmanı Claire Enders, “Şirketin yönetiminde diğer hisse sahiplerinin söz hakkı yoktu. Tüm kararları Murdochlar veriyordu” diyor.

Bu, büyük oranda medya grubundaki hisselerin yüzde 70’inin oy hakkı olmayan “A tipi” hisseler olmasından kaynaklanıyor.

Bu nedenle News Corp’ta yatırımı bulunanların büyük çoğunluğunun yönetim kuruluna kimin atanacağı, şirketin nasıl yönetileceği, hisse sahiplerine ne kadar kar payı ödeneceği gibi konularda söz hakkı yok.

Oy hakkı olan B tipi hisselerin ise yüzde 38’i Murdoch ailesine ait. Buna doğrudan Rupert Murdoch’a ait yüzde 1,3’lük hisse dahil değil.

Suudi Prens’ten destekAncak yüzde 60 çoüunluğu temsil eden hisse sahiplerinin İcra Kurulu Başkanı’na sırtını dönmesi olasılığı zayıf.

Yüzde 7 hissesi olan Suudi prens Velid bin Tallal yakın bir zaman önce Murdoch’a destek belirtti, meyda devinin “yüksek ahlaki değerlerini” övdü.

Oy hakkı olan yüzde 40 hissenin kime ait olduğu bilinmiyor. Bunlar arasında Murdoch ailesine yakın kişilerin olabileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte, News Corp’un hisselerindeki hareketlik ardından yatırımcılar Murdoch’un liderliğini sorgulamaya başladı.

İngiltere’deki telefon dinleme skandalı News Corp’un faaliyetlerine ve itibarına zarar vermeye başladı, BSkyB dijital platformunun tamamını satın almak için verilen teklif geri çekildi,
hisseler pazartesi itibarıyla iki hafta içinde yüzde 17 oranında değer kaybetti.

Ancak Murdoch’un ayrılabileceği söylentileriyle birlikte hisseler tekrar yükselmeye başladı.

Skandaldan önce de Murdoch’un şirketin kurucusu ve icra kurulu başkanı olarak aldığı bazı kararlar eleştiri konusuydu.

Şirket, Wall Street Journal’ın sahibi olan Dow Jones’u alarak milyarlarca dolar kaybetti. Sosyal paylaşım sistesi MySpace’ın alınması da ağır şekilde eleştirildi.

İngiliz yatırımcı Terry Smith, Murdoch’un en şiddetli muhaliflerinden biri ve medya patronunun hissedarlar tarafından görevden alınması gerektiğini savunuyor.

Ancak Claire Enders, Murdoch’un nasıl devre dışı bırakılabileceğine dair bir emsal olmadığını söylüyor.

Dava açılması seçeneklerden biri olabilir.

Sendikalarla bağlantısı olan iki Amerikalı yatırımcı, Murdoch’un kızı Elizabeth’in İngiltere’deki Shine Group adlı şirketi satın alınırken normalden daha fazla para ödendiği iddiasıyla News Corp yöneticilerini dava ediyor. (BBC)

1300500cookie-checkNews Corp’ta kararları kim veriyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.