Neyi müzakere ediyorlar?

Bir Allah’ın kulu biliyorsa söylesin : Cumhurbaşkanı Talat ve Rum lider Hristofyas, neyi müzakere ediyor?

Yukarıdaki soruma samimi bir şekilde yanıt verebilecek bir okurumuz olduğunu sanmıyorum. Gerçekten de iki lider neyin müzakeresini yapıyorlar? Bilen varsa, beriye gelsin !

Avrupa Birliği çevrelerinde Kıbrıs’da bir çözüm olamayacağına inananların sayısı gittikçe artıyor. Bu gerçeğe inanmayanlar ya da benim düşüncemi abartılı bulanlar, www.abhaber.com internet sitesindeki yorumlara bakabilirler.

The Guardian gazetesi, Simon Tisdall imzalı bir yazı ile adanın Çekoslovakya gibi ikiye bölünebileceğinden söz ediyor. Ayrıca Tisdall, yeni yapılan bir ankete göre Kıbrıslı Türklerin yüzde 85’inin adada birleşmeye yönelik bir anlaşmanın mümkün olduğuna inanmadıklarını yazıyor. The Guardian’ın ilgili haberi için bakınız ; http://www.guardian.co.uk/world/2010/jan/24/cyprus-reunification-talks

Rum meclisi, adada garantörlük istemediğini ilan etti. KKTC meclisi de garantörlük olmadan anlaşma olamayacağını ilan edecek. Rumlar, Kıbrıs Türkleri üzerinde insanlık dışı ambargoların ve izolasyonların sürmesi için dünyanın her köşesinde mücadele ederken, bir yandan da neyin müzakeresini yapıyorlar?

Rumlar, bir yandan kendilerinin Kıbrıs adasında tek yasal ve meşru devlet olduklarını diğer ülkelere kabul ettirebilmek ve bu amaca ulaşmak için diğer ülkelerle anlaşmalar ve memorandumlar imzalıyor ve AB gibi güçleri kullanmaya çalışıyorlar. Bu yaptıkları ortada duruken, Kıbrıslı Türkler ile ortak devlet kurmak için müzakerelerde boy gösteriyorlar. Neyin müzakeresini yapıyorlar.?

Rumlar, BM öncülüğünde uluslararası toplumun önümüze sunduğu Annan Planı’nı reddettiler, adada çözüm fırsatını kabul etmediler, şimdi ne için müzakere ediyorlar?

Rum halkının % 92’sinin dönüşümlü başkanlığı kabul etmiyormuş. Peki, Kıbrıs Türkleri bir Rum başkan tarafından niye yönetilsin ki? Neden devletlerinden vazgeçip Rumlar tarafından yönetileceklermiş ? Akıllarından zorları mı var?

Garantörlük istemeyeceksin, Türk askerini istemeyeceksin, Türk Başkanı dönüşümlü olsa bile istemeyeceksin, peki nasıl bir çözüm olacak? Neyin müzakereleri yapılıyor?

Bir Allah’ın kulu biliyorsa söylesin : Cumhurbaşkanı Talat ve Rum lider Hristofyas, neyi müzakere ediyor?

____________________

* Siyaset Bilimci Doç. Dr.

671250cookie-checkNeyi müzakere ediyorlar?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.