Nüfusumuz var, nüfuzumuz yok…

İngiltere’de Mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimler öncesi bir araya gelen Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk toplum temsilcileri, Türkiyeli toplumun siyasi haklarını kullanılmasını istediler. Türkiyeli toplum İngiltere’de 400 bine yaklaşan nüfusa karşın, parlamentoya temsilci gönderemedi…


Wood Green’de geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıya Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Londra Dayanışma Derneği Başkanı İlker Kılıç, Dr. Teoman Sırrı, Turkish Food Center (TFC) sahibi Hüseyin Uçar, avukat temsilcisi Nafiz Bostancı, Halkevi Başkanı İbrahim Doğuş, Türk ve Kürt Toplum Merkezi (Day-Mer) Başkanı Ahmet Sezgin, eski başkan Tekin Kartal, İngiltere Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanları Arzu Peşmen, Işıl Güler, Göçmen İşçileri Derneği (Gik-Der) Başkanı Hatice Güden, Mustafa Topkaya’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.



Bostancı, İngiltere’deki nüfusun siyasete yansıtılamadığından yakındı. Halkevi Başkanı İbrahim Doğuş da, oy hakkı bulunan seçmenlerin oylarını kullanmaları yönünde de çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.


Dr. Teoman Sırrı, “İngiltere’de siyasi arenadaki dengelere ortak olabiliriz” derken, Day-Mer Başkanı Ahmet Sezgin de, CTP Londra Dayanışma Derneği Başkanı İlker Kılıç da, Kuzey Londra’da 7 Türk kökenli belediye meclis üyesinin bulunduğunu ve bu sayının arttırılması gerektiğini söyledi.


İNGİLTERE’DEKİ NÜFUSUMUZ


2001 nüfus sayım istatistiklerine göre Londra’da 100-150 bin değil sadece 14 bin 074 (ondört bin yetmiş dört) Kıbrıslı Türk yaşıyor. Yine “Kıbrıslı Türklerle takviye edilen” Türk sayısı ise 37 bin 827 kişi. 30-40 bin olarak belirtilen Kürt sayısı ise 10 bini bile bulmuyor ve 9 bin 659’da kalıyor.


İngiltere’deki Türkçe konuşan toplumun gerçek nüfusunun ise resmi rakamların çok üstünde olduğu sanılıyor. Açık Gazete’nin yaptığı ankete katılan İngiltere’de yaşayan 120 okurdan yüzde 40’ı 350 binin üzerinde olduğunu düşünüyor. Açık Gazete’de yukarıdaki haberde sözü edilen 400 bin rakamının gerçeğe yakın olduğunu tahmin ediyor… ( https://acikgazete.com/index.php?question=137 )


Ne yazık ki elde bilimsel araştırmaya yönelik veriler olmadığı için rakamlar yalnızca gazetecilik deneyiminden yola çıkılarak yapılan tahminin ötesine geçmiyor… Bu rakamların bilimsel bir araştırmaya kaynak gösterilmesi de mümkün değil tabi…


Ayrıca, Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu resmi web sitesinde nüfusun 100 bini aştığı öne sürülüyor. Başkonsolosluk, yaptığı işlemlerden yola çıkarak bu sonuca ulaştığını sanıyoruz. İşlem yaptırmayan vatandaş sayısı da oldukca yüksek. Çünkü, son 10 yılda British pasaportu alan Türkiye vatandaşı sayısı vatandaşlık öncesi izin başvurusu yapılması gereken Türkiye Başkonsolosluğu’na göre 1.200 dolayında iken İngiltere İçişleri Bakanlığına göre 20 bin dolayında … Görüldüğü gibi nüfusta da katları bulacak farklı rakamların çıkması olası.


 


 

777570cookie-checkNüfusumuz var, nüfuzumuz yok…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.