Nüfusun yarısı ‘kalp nerede’ bilmiyormuş

King’s College London’dan bir ekibin araştırmasında, benzeri bir araştırmanın yapıldığı 40 yıl öncesine oranla İngilizlerin organlarıyla ilgili bilgisinde bir değişiklik olmadığı da ortaya çıktı.

700’den fazla İngiliz üzerinde yapılan araştırmada, insanların yüzde 50’den daha azı, kalbinin yerini doğru olarak gösterebildi.

Araştırmaya göre, İngilizlerin üçte birinden azı akciğerlerinin yerini doğru olarak biliyor, buna karşın yüzde 85’inden fazlası bağırsaklarının yerini gösterebiliyor.

HASTALIĞININ SEBEBİ ORGANINI BİLE BİLMİYOR

Araştırmaya katılanlar arasında hem sağlıklı kişiler hem de bazı hastalıklardan dolayı tedavi gören kişilerin bulunduğu belirtildi.

Rahatsızlığı bulunan kişilerin bile hastalığıyla bağlantılı organının yerini doğru dürüst bilmediği de araştırmada ortaya çıktı.

Böbreklerle ilgili bir problemi olanların yarısından fazlası, böbreklerin yerini doğru olarak gösteremedi. Genel olarak ise insanların yüzde 30’undan azının bu organın yerini bildiği belirlendi.

Genel nüfusun yüzde 46’sı karaciğerin yerini bilirken, karaciğerinden hasta olanların yüzde 75’i bu organının yerini bilebildi.

Araştırmacılar, 1970 yılında yapılan benzeri bir araştırmada, tüm soruların yalnızca yarısının doğru bilindiğini, bu açıdan İngiliz halkının bilgisinde hiçbir gelişme olmadığını söylediler.

Araştırma başkanı John Weinman, “O zamandan beri eğitimde olan ilerleme, tıbbi ve sağlıkla ilgili konulara medyanın ilgisinin artması, tıbbi bilgi kaynağı olarak internete erişim dikkate alındığında, anatomik bilgide ilerleme sağlamalıydı” dedi.

Araştırmacılar, bu bulguların doktor-hasta iletişimi ve bunun tedavinin kalitesiyle ilgili sonuçları açısından kaygı yarattığını belirttiler.

823400cookie-checkNüfusun yarısı ‘kalp nerede’ bilmiyormuş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.