İngiliz askerleri İngiliz halkına hediye…

Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, 15 İngiliz askerinin İran karasularını ihlal etmeleri nedeniyle gözaltına alındıklarını anımsatarak, “Bu konuda haklı olduğumuz ve onları yargılama hakkına sahip olduğumuz halde, Hz Muhammed’in öğretisine dayanarak, 15 İngiliz askerini İngiliz halkına bir hediye olarak affettiğimizi açıklamak istiyorum” dedi.

İngiltere hükümetinden, askerlerin İran’ın karasularına girdiklerini “itiraf” etmeleri nedeniyle cezalandırılmamalarını isteyen Ahmedinejad, İngiltere Başbakanı Tony Blair’i, başka ülkeleri işgal etmek yerine adalete, barışa, doğru söylemeye ve İngiltere halkına hizmet etmeye davet etti.

Ahmedinejad, basın toplantısında, Basra Körfezinde 15 İngiliz askerini esir alan Devrim Muhafızları Komutanına üçüncü dereceden cesaret madalyası taktı.

ASKERLER BÜYÜKELÇİLİĞE TESLİM EDİLECEK

İngiltere’deki bir İranlı diplomat, Tahran’ın, serbest bırakmaya karar verdiği 15 İngiliz askerini, İngiliz büyükelçiliğine teslim edeceğini bildirdi.

Adı açıklanmayan diplomat, İngiliz askerlerinin Tahran’daki İngiliz büyükelçiliği yetkililerine teslim edileceğini ve ardından ülkelerine nasıl döneceklerine İngiliz Dışişleri Bakanlığının karar vereceğini kaydetti.

LONDRA MEMNUNİYETLE KARŞILADI

İngiltere, Ahmedinejad’ın İngiliz askerlerinin serbest bırakılacağını açıklamasından memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “15 İngiliz askerin yakında serbest bırakılacağının ilan edilmesinden duyulan memnuniyet” dile getirildi.

BEYAZ SARAY YAKINDAN İZLİYOR

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Basra Körfezinde esir alınan 15 İngiliz askerinin serbest bırakılacağını duyurmasından sonra, Beyaz Saray, durumu yakından izlediğini açıklamakla yetindi.

Beyaz Saray sözcüsü Daha Perino, “Durumu yakından izliyoruz. Şu anda bir yorum yok” ifadesini kullandı.

AÇIK GAZETE: İran, gözaltına aldığı 15 İngiliz deniz piyadesi nedeniyle yaşanan krizin çözümü için “teknik komisyon” kurulmasını önerdi. İran’ın çözüm arayışına karşın İngiltere sorunu AB ve BM’ye taşıyarak krizi uluzlararası tepkiye dönüştürmeye çabalarken, ABD Başkanı George W. Bush da ‘mazur görülemeyecek bir davranış’ olarak niteleyip İran’ı açıkca tehdit etmişti. İngiliz askerlerinin İran karasularına girmesi ve sonrasındaki izlenen yol İngiltere ve ABD’li strateji uzmanlarının İran’a karşı uluslararası kamuoyu ve baskı oluşturma senaryosu olabileceğini de akla getirdi… İran’ın jestinden umarız kriz sürecinde şahinlik yapan İngiltere ve ABD ders çıkarır…

1149230cookie-checkİngiliz askerleri İngiliz halkına hediye…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.