İngiliz bakan Kıbrıs’tan memnun

Kıbrıs sorununu çözmek için bir fırsat bulunduğunun altını çizen Flint, liderlerin kendilerini çözüme ulaşmaya adadıklarını ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer’in de sürece çok olumlu katkılar yapacak bir kişi olduğunu söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinde herhangi bir zaman takvimi olmadığını belirten Caroline Flint, çözüm fırsatının sonsuz olmadığını, müzakerelerin ivme kazanmasının ve sürüncemede kalmamasının önemini vurguladı.

İngiltere’nin adada siyasi eşitliğe dayalı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüme ulaşılması yönündeki BM çabalarına destek verdiğini de vurgulayan Caroline Flint, “İngiltere’nin duruşu sürece müdahale etme yönünde değildir, çünkü sorun Kıbrıslılar tarafında çözülmelidir” dedi.

Ara bölgedeki Chateaux Statü Restorant’ta bugün bir basın toplantısı düzenleyen Flint, açıklamalarda bulundu, basının sorularını yanıtladı. Basın toplantısının ardından bir de resepsiyon düzenlendi.

Kısa bir zaman içerisinde Kıbrıs’a yeniden gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Caroline Flint, “Kıbrıs” ile İngiltere arasındaki yakın ilişkiyi vurgulamak ve süren müzakereleri İngiltere’nin desteklemeye devam ettiğini göstermek istediklerini kaydetti.
 Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile yararlı görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Flint, müzakere süreci zor olsa da adaya son gelişinden bu yana ilerleme kaydedildiğinin açık olduğunu söyledi.

Liderlerin “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusundan önemli bir adım atarak “Mülkiyet” konusuna geçtiğinin belirten Flint, yapılacak daha çok şey olduğunu, ancak liderlerin ortaya koyduğu  taahhüdün de herkes tarafından açıkça görülebileceğini kaydetti.

“MAYIN TEMİZLEME ÇALIŞMALARI HAYATİ”

Adada sürdürülen mayın temizleme çalışmalarının önemine de işaret eden Flint, çalışmaları yürüten bazı kişilerle bir araya geldiğini ve bu kişileri yaptıkları işle ilgili olarak cesur bulduğunu söyledi.

Mayın temizleme çalışmalarının çok önemli ve adadaki durumun normalleşmesi açısından hayati olduğunu dile getiren Caroline Flint, bu çalışmalara fon ayrılmasının önemli olduğunu,  İngiltere’nin çalışmaların sürmesi için finansman sağlayabilecek olmasının da kendisini memnun ettiğini ifade etti.

“İNGİLTERE BM ÇABALARINA DESTEK VERİYOR”

İngiltere’nin adada siyasi eşitliğe dayalı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüme ulaşılması yönündeki BM çabalarına destek verdiğini de vurgulayan Caroline Flint, “İngiltere’nin duruşu sürece müdahale etme yönünde değildir, çünkü sorun Kıbrıslılar tarafında çözülmelidir” dedi.

Kıbrıs’ta yaptığı temaslarda İngiltere’nin sürece nasıl yardımcı olabileceğini ele aldığını ifade eden Flint, sürece katkı koymanın yollarından birinin iki toplumlu aktivitelere destek vermek olduğunu ve bu yönde çaba sarf ettiklerini söyledi.

ORTAK SORUNLAR KARŞISINDA BİRLİKTE HAREKET EDEBİLME

Dünyadaki ülkelerin, yaşadıkları ekonomik sorunlar gibi benzer sorunların aşılabilmesi için birlikte çalışmasının ve hareket etmesinin önemine de işaret eden Flint, İngiltere ve “Kıbrıs”ın derin  bağları ile ekonomilerindeki benzerlikten dolayı birbirini desteklemek için yapabilecek çok şeyleri  olduğunu bildiğini kaydetti.

“ÇÖZÜMÜN YARARI DAHA FAZLA KONUŞULMALI”

İlerleyen aylarda Kıbrıs’ta ulaşılacak olan bir çözümün Kıbrıslı Türk ve Rumlara sağlayacağı yararın daha fazla konuşulmasını ümit ettiğini söyleyen Flint, çözümün herkese fayda sağlayacağı yönünde hiç bir şüphesi bulunmadığını ifade etti.

aroline Flint, çözümün İngiltere’ye de fayda sağlayacağını dile getirdi.
 Kıbrıs’ta çözümün, barış ve istikrar getireceğini ve bunun AB’nin Kıbrıs ile gelişebilen bir ilişkiye sahip olabileceği anlamına geldiğini söyleyen Flint, bu şekilde adadaki problemlerin AB için yarattığı bazı zorlukların da aşılabileceğini belirtti.

SORULAR

Açıklamalarının ardından basının sorularını yanıtlayan Flint, müzakere süreciyle ilgili bir zaman takviminin olmamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, önemli olanın müzakerelerin ilerlemesi olduğunu kaydetti ve görüşmelerde daha birçok konunsun ele alınacağını ifade etti.

Başka bir soru üzerine Noel’den önce bir dizi konuyu görüşmek üzere Ankara’yı ziyaret ettiğini anlatan Flint, ele alınan konulardan birinin Türkiye’nin adadaki sürece nasıl destek verebileceği şeklinde olduğunu, Türkiye’nin adada çözümü desteklediğini gösterdiğini ve bunun önemli olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Caroline Flint, Türkiye’nin ilerleyen dönemde adada çözüme ulaşılmasını desteklediğini daha fazla göstermesini ümit ettiğini de kaydetti.

“Türkiye’nin ne tür bir çözüm istediğinin netleştirilmesi” konusundaki bir soruyu yanıtlarken de, adada müzakere süreci içerisinde yaşanan bazı tartışmalarla ilgi olarak yorum yapmak istemediğini, çünkü taraf olmadığını söyleyen Flint, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafına sağlayacağı büyük yararların yanında çözümün Türkiye’ye de yarar sağlayacağını söylemekle yetindi.

Türkiye’nin, Rum gemi ve uçaklarına limanlarını açmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken de Flint, Türkiye’ye yapması gereken birçok şey söylendiğini, Türkiye’nin de bunun farkında olduğunu ve bununla ilgilendiğini düşündüğünü söyledi.

Flint, Kıbrıs’taki liderler arasında bir yakınlaşma görmek istediklerini de vurguladı.
Bir zaman takviminin olmamasının bazı zorluklar yarattığını söylediğinin hatırlatılması ve bir zaman takviminin olmayışının müzakerelerin uzun zamana yayılmasını ve sonunda da başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabileceği anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Flint, bir zaman sınırlaması olmasının değil, müzakerelerin bir ivmeye sahip olmasının önemli olduğu görüşünü kaydetti.

Caroline Flint, her iki toplumun, güven yaratıcı önlemlerin ve çözümün getireceği yararlarla ilgili olarak bilgilenmesinin de önemine işaret etti.

Flint, çözümün hem ekonomik, hem sosyal hem de çevresel yararları da olacağı konusunda hiç bir şüphesi bulunmadığını da vurguladı.

1099280cookie-checkİngiliz bakan Kıbrıs’tan memnun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.