İngiliz basını Erdoğan’a hak verdi…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Davos’taki Gazze oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e çıkıştıktan sonra salonu terk etmesi, İngiltere’deki gazetelerin ilk baskılarında, iç sayfalarda küçük bir haber olarak yer buldu. 
 
“SALONU HIŞIMLA TERKETTİ”

The Daily Telegraph haberi “Türk lider, İsrail cumhurbaşkanı ile yaptığı tartışmadan hışımla çıktı” başlığıyla aktardı.

Gazete haberi özetle şöyle verdi:

“İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ülkesinin son bir ayda Gazze’ye yaptığı saldırıyı hararetle savunmuş ve sesini yükseltip parmağını sallayarak, Erdoğan’a her gece İstanbul’a füze atılsa ne yapacağını sormuştu. Yanıt vermeye çalışan Erdoğan’ın sözü kesildi. O da ‘Konuşmama izin vermediğiniz için bir daha Davos’a geleceğimi sanmıyorum’ diyerek kalktı ve konferans salonundan çıkıp gitti.”

“ALIŞMADIK BİR DURUM”

The Independent ise aynı haberi “Türk başbakanı Peres’le kavga etti” başlığı ile aktardı.

Gazete, Erdoğan’ın kalkıp giderkenki fotoğrafını da eklediği bu kısa haberde iki liderin de seslerini yükselttiğini, bunun Davos’un seçkin ortamında hayli alışılmadık bir durum olduğunu belirtti.

‘Davos çalkalandı’

“DUYGUSAL TARTIŞMA YAPTI”

Habere en geniş yer ayıran iş dünyasının gazetesi Financial Times ise “Erdoğan, Ortadoğu barışı hakkındaki tartışmadan hışımla çıktı” başlığıyla haberi şöyle verdi:

“Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu, dün gece diplomatik bir kavgayla çalkalandı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile duygusal bir tartışma yapan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, sahneyi hışımla terk etti. Olay, organizatörü Klaus Schwab’ın halklar arasındaki ‘doğal anlayışa’ adandığını söylediği Davos’taki en büyük aksaklıklardan biri oldu… Tartışmanın katılımcılarından Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Financial Times’a moderatörün ‘açıkça haksızlık yaptığını’ söyledi.”

Financial Times bu haberin devamında, İsrail’in uzun süredir Türkiye’yi Müslüman dünyasındaki en büyük müttefiki olarak gördüğünü ancak Gazze’ye düzenlenen saldırıdan beri ilişkilerin kötüye gittiği açıklaması yer aldı.

“HUYSUZLUK NÖBETLERİ GEÇİREN TÜRK”

The Times gazetesi ise olaya, Davos’la ilgili kısa haberleri arasında yer verdi.

Gazeteye göre, bu yıl sönük geçen toplantılarda ilk “teatral heyecan” bu olayla yaşandı. The Times, Peres’in uzun ve öfkeli konuşmasına yanıt vermek isteyen Erdoğan’ın sözünün kesildiğini belirterek, başbakanın hakkı görmesine karşın “huysuzluk nöbetleri geçiren Türk” diye tanımladı…

ABD’DEKİ LOBİYE DİKKAT

The Economist dergisi ise, Davos’ta yaşanan olayları haftanın ilk baskısına yetiştiremese de, bu olaylardan önce hazırlanmış olan ve İsrail ile Türkiye arasındaki özel ilişkinin tehlikede olduğunu söyleyen bir analiz yazısına yer verdi. 

“Kötü yeni titreşimler” başlıklı yazı, Gazze saldırısına duyulan yaygın öfkenin, Türk halkının ve hükümetinin İsrail’e bakışını olumsuz etkilediği yorumuyla başladı. 

Gazeteye göre son kavga, 2004 yılında, Hamas kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’in öldürülmesinden sonra Erdoğan’ın İsrail’i “terörist devlet” diye tanımlamasıyla yaşanmıştı.

Economist’e göre:

“O dönemde ABD’nin teşvikiyle İsrail-Türk ilişkileri tamir edildi. Askeri işbirliği devam etti. İsrail bu stratejik ilişkinin hatırına Türkiye’nin zaman zaman alevlenen söylemlerini hep duymazdan geldi. Ama bu sefer Başbakan Erdoğan çok daha kızgın… Türk, Amerikalı ve AB’den diplomatların perde arkası çabaları, Erdoğan’ı, sözlerini biraz daha yumuşatmaya itmiş olabilir. Eğer Türkiye’deki İsrail karşıtı söylem devam edecek olursa, Amerika’daki İsrail lobisi buna yanıt olarak, Türklerin yaklaşık 1 milyon Ermeni’yi topluca öldürmesini ‘soykırım’ diye niteleyen bir Kongre kararını destekleyebilir. Amerikalı Yahudiler, Ermenilerin katli konusunda Türkiye’yi savunur olmaktan ne zamandır huzursuzdu. Bugüne dek pragmatizm galip geldi ve Türkler’den yana oldular. Ancak Erdoğan İsrail’e çıkışmaya devam ederse, fikirlerini değiştirebilirler.”

1186700cookie-checkİngiliz basını Erdoğan’a hak verdi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.