İngiliz ‘Evet’çi, Fransız ‘Hayır’cıdan yana

Daniel Hannan’ın imzalı ‘Dünya tersine döndü: Evet’ciler Hayır istiyor, Hayır’cılar Evet istiyor’ başlıklı yazı İngiltere’deki AB yanlısı ve karşıtlarının, Fransa’daki oylamada zıt kutupları desteklediklerini öne sürdü.


İngiliz Muhafazakar partisinin Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin görüşünü aktaran yazara göre, eğer Fransa’daki oylamada Avrupa anayasası kabul edilecek olursa, İngiltere de konuya ilişkin referandumu bir an önce yapmak zorunda kalacak ve böylece Avrupa karşıtları 30 yıldır bekledikleri fırsatı yakalamış olacak. Yazara göre, bu çevreler 1975’deki referandumdan bu yana ardı ardına gelen hükümetlerin Brüksel’e iktidar devrine, yeni referandum ile son verebileceklerini düşünüyor.


Bu yorumun temel nedeni ise, kamuoyu yoklamalarına göre şu anda Avrupa anayayasına karşıtlığın İngiltere’de çok yüksek olması.


Muhazakar milletvekiline göre, İngiltere’deki AB karşıtları yakın zaman içinde bir oylama yapılırsa, Birlik yanlısı hükümete sıkı bir ders verebileceklerini düşünüyor; bu yüzden de, yazar Daniel Hannan’a göre, İngiliz Hayır’cılar Fransa’daki Evet’cileri, İngiliz Evet’ciler de Fransız Hayır’cıları destekliyor.


Sunday Telegraph’daki makalede, Fransız seçmenin anayasaya Hayır demesi demesi durumunda, AB’nin İngiltere ile ilişkisi açısından, hiç bir şeyin değişmeyeceği ve İngiltere’nin de bu ilişkiyi değiştirme şansını elinden kaçıracağı ileri sürülüyor.


Makalede üst düzey bir AB yetkilisine atfen şu alıntı da yapılıyor: ‘eğer Fransızlar Hayır derse, Avrupa’da tartışmalar istihdam yasaları ve sosyal politikada yoğunlaşacak, ama eğer Fransızlar Evet, İngilizler Hayır derse, tartışmaların odağı egemenlik ve demokrasi olacak’…
İLGİLİ KÖŞE YAZISI: İNGİLTERE’DEN… Ziya Akşahin / N’olacak bu İngiltere’nin hali

781030cookie-checkİngiliz ‘Evet’çi, Fransız ‘Hayır’cıdan yana

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.