İngiliz gazeteciler Unakıtan’ı terletti

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Lodra’da görüştüğü yabancı yatırımcıları Türkiye’deki özelleştirmeye katımaya davet etti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, City Group’un organizesinde İngiliz yatırımcılara Türkiye ekonomisini ve özelleştirmeleri anlattı.


Londra’da yabancı gazetecilerin de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Unakıtan, Türkiye ekonomisi ve ekonomik öngörüler hakkında bilgi vererek basının sorularını yanıtladı.


Finans dünyasındaki sarsıntıya karşın Türkiye’nin hızla önlemler alarak orta vadede hedeflerini değiştirmediğini belirten bakan, Türkiye’nin yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmayı başardığını söyledi.


HEDEFLER


Bakan Unakıtan Türkiye’nin siyasi istikrar ve mali disiplinine dikkat ettiklerini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri zamanında ve Anayasa’nın öngördüğü gibi olacaktır. Genel seçimlerde 2007’nin sonunda yapılacaktır. Asla erken seçim olmayacaktır…” dedi.


AB sürecinin zorlu geçmesine karşın hükümetin kendisine güvendiğini belirten Unakıtan, ekonomik öngörüleri de şöyle anlattı:


– Bütçe giderlerinde artış olmayacak. Fazlalıklar da tasarruf edilecek…
– Özelleştirmeler devlet ekonomiden çekilinceye kadar sürecek… Bu yıl özelleştirilecek kurumlar enerji dağıtım kuruluşları, Halk Bankası, Tekel, Petkim, Milli Piyango…
– Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve dalgalı kur sisteminde hassas olunacak…
– Cari açığa çözüm amacıyla iç piyasayı dışarıya kaydıracak önlemler alınacak…
– 9’ncu 7 Yıllık Kalkınma Planı ile mişlli gelir 5 bin Dolar’dan 10 bine çıkacak…


TERLETEN SORULAR


Toplantıda Türkiye ekonomisi hakkında pembe tablo çizen bakana çoğu İngiliz basınından ilginç sorular geldi.


“Dünya piyasasındaki son dalgalanmadan en çok Türkiye’nin etkilenme nedeni nedir?” sorusunu bakan, “Neden olarak cari açık, Merkez Bankası başkanı atamasındaki gecikme ve enflasyonun etkisinşin olduğu söylendi ama hangisinin ne kadar etkisi olduğunu ölçebilecek bir alet yok. Biz, Merkez Bankası ile hızla hareket ederek önlemler aldık. Bu nedenle de piyasalar sakin…” diye yanıtladı.


Unakıtan, IMF’nin iştan çıkarılmaları kolaylaştırılması isteğine hükümetin tavrını da şöyle açıkladı:


“Medya konuyu farklı ele alıyor. Kararları Türk hükümeti verir. IMF Stand By Anlaşması’na bağlıyız. İstihdamı daha kolay hale getirmek suretiyle işsizliğe yeni çözümler getirmeliyiz. Bunun için de diğer ülkelerle kıyaslayıp, tedbirler almak icap ediyor.”


Unakıtan, “Yabancıların Türkiye’ye güvenlerinin AB süreci ve bunun da Ekim’e kadar Kıbrıs sorununun çözümüne bağlı olmasına hükümetin tavrı nedir?” sorusunu da şöyle yanıtladı:


“Siyaset çözüm için vardır.Her iki taraf için sıkıntılı bir durum. Belki beklenenden biraz daha fazla zaman alır ama çözülür. Kıbrıs konusunda AB’nin Türkiye’ye vermiş olduğu sözler var. Bunların yerine getirilmesini bekliyoruz. Mühim olan her iki taraf için adil ve kalıcı bir çözümün bulunmasıdır.”


“Ekonomi bu kadar iyiyse çalışanlar kesimde vergi indirimi düşünüyor musunuz?” sorusunu da Unakıtan yalnızca “Hayır” diyerek yanıtladı.


 



 

792720cookie-checkİngiliz gazeteciler Unakıtan’ı terletti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.