İngiliz polisi DNA örneğinde ırkçı davranmış

Gazeteye göre, İngiltere polisinin oluşturduğu veri tabanında her 10 siyahtan dördünün DNA verileri var. Buna karşılık, aynı veri tabanında her 10 beyazdan sadece birinin DNA bilgileri bulunuyor.


“İnsan hakları grupları ve siyah toplumun temsilcileri, bunu siyahlara yönelik önyargının bir örneği olarak değerlendirirken İçişleri Bakanlığı iddiayı reddetti.


“Bakanlık, DNA örneklerinin hüküm giyen kişilere ait olduğunu duyurdu. İçişleri Bakanlığı buna ek olarak ellerinde gözaltına alınan ancak haklarında herhangi bir suçlama getirilmeden salıverilen 113 bin kişinin daha DNA örneklerinin bulunduğunu belirtti.


“Geçen yıl Nisan ayında polise, sabıka sicillerine geçebilecek suçları işlediği şüphesiyle gözaltına alınan kişilerin DNA örneklerini alma hakkı verilmişti. Bu yüzden DNA örnekleri, suç oranlarıyla etnik topluluklar arasında bir ilişki kurulmasına zemin oluşturmuyor. Polisin elinde toplam 3 milyon DNA örneğinin olduğu tahmin ediliyor.”


KADINLARIN SİYASİ EŞİTLİĞİ?


Aynı gazetede bu kez ırk değil cinsiyet ayrımına gönderme yapan başka bir haberde, İngiltere’de kadınlarla erkeklerin geçek siyasi eşitliğinin ancak 200 yıl sonra mümkün olabileceği öne sürdü.


Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun yıllık raporuna yer verilen haberde çarpıcı rakamlar şöyle akatrıldı:


“İngiltere’de cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan kanunun yürürlüğe girmesinden 30 yıl sonra, Financial Times 100 endeksinde yer alan şirketlerdeki yöneticilerin sadece 11’i kadın. İngiltere Parlamentosu’ndaki milletvekillerinin beşte biri kadın. Mevcut eğilime bakılınca parlamentodaki kadın ve erkeklerin sayısının eşitlenmesi için tam 40 seçimin daha yapılması gerekiyor. Bu da iki asırlık bir zaman gerektiriyor. Adli sistemdeki tablo da siyasettekinden farklı değil. Burada üst düzey görevlerde çalışan kadınların oranı yüzde dokuz. Polis teşkilatında üst kademelerde görevli kadınların oranı yüzde 10. Ulusal gazetelerdeki kadın yöneticilerin oranı ise yüzde 13.”

786740cookie-checkİngiliz polisi DNA örneğinde ırkçı davranmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.