İngiliz yargıç, şeriat hukukuna göz kırptı

Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Rowan Williams, bundan yaklaşık dört ay önce
"İngiltere'de şeriat hukukunun kısmen uygulanması kaçınılmazdır." demiş ve büyük bir tartışma başlatmıştı.


Müslüman toplumun liderlerine yönelik bir konuşma yapan Lord Phillips, Rowan Williams'ın Şubat ayındaki konuşmasının derin bir anlamı olduğunu ancak yanlış anlaşıldığını söyledi.


Başpiskopos'un söylemek istediğinin, şeriatın İngiliz hukuk sisteminin yerine geçmesi ya da ondan üstün bir hale gelmesi olmadığını, ancak şu anda uygulamada olduğu gibi, Müslümanların aile içi sorunlarının çözümünde kullanılabileceğini dile getirdiğini vurguladı.


Ancak bu yöntemin, hiçbir zaman İngiliz yasalarıyla çatışmaması gerektiğini, örneğin fiziksel cezalandırma yöntemleri içermemesi ve boşanma gibi konularda kullanılmaması gerektiğini belirtti.


Lord Phillips'in yorumlarının, İngiltere'deki Müslümanlar arasında şeriat kurallarına göre yaşamak isteyenler tarafından memnuniyetle karşılanacağına şüphe yok.


Ancak özellikle şeriatın kadınlara baskı uygulamak için kullanıldığını savunan kadın hakları savunucularının bu açıklamayla hayal kırıklığına uğraması bekleniyor.


Dolayısıyla son derece dikkatli ifadelerle dile getirilmiş olsa da, Lord Phillips'in görüşlerinin İngiltere'deki şeriat tartışmasını yeniden alevlendirmesine kesin gözüyle bakılıyor. (BBC)

813740cookie-checkİngiliz yargıç, şeriat hukukuna göz kırptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.