İngiliz yatırımcıların Sakarya ilgisi

İngiliz yatırımcılarından oluşan bir heyet gelecek hafta içerisinde Sakarya’ya gidecek. İngiliz yatırımcıların özellikle “Sakarya Nehri Ulaşım Projesi” ile ilgilendikleri belirtiliyor.


Söz konusu proje son olarak 2003’te düzenlenen Türkiye Sorunlarına Çözüm Konferansı’nda tartışılmış ve desteklenmesi kararlaştırılmıştı. SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman’ın yurt dışı seyahatlerinde gündeme getirdiği projeler yabancı yatırımcıların dikkatini çekti.


İstanbul Boğazına alternatif bir su yolu oluşturacak olan bu önemli projeye İngiliz yatırımcıların sıcak baktığı ifade edildi. İngiliz yatırımcıların yap- işlet- devret modeli ile bu yatırımı gerçekleştirebilecekleri kaydediliyor. Bu doğrultuda heyetin bu ay içerisinde gelerek “Sakarya Nehri” güzergahında inceleme yapması bekleniyor.


Projeye göre, İzmit Körfezi’nden Sakarya Nehri’ne kadar bir kanal açılacak. Nehir yatağı genişletilerek taşımacılığa uygun hale getirilecek. Sakarya’da gündemden hiç düşmeyen hasarlı ve hasarsız çok katlı yapılarda İngilizlerin dikkatini çekti.


3 PROJEYE İMZA
1999 yılında Marmara depreminin açtığı hasarda, ayakta kalmayı başaran ancak olası bir depremde potansiyel tehlike olarak görülen hasarlı ve hasarsız çok katlı binalardan kat alınarak depreme hazır hale getirilmesine yönelik SAÜ’nün bu projesini İngiliz bilim adamı ve yatırımcılardan oluşan heyet tarafından yerinde inceleyecek.


Sakarya’da orta hasarlı 7 bin bina hasarlı konut halen onarılmayı bekliyor. Depremden sonra yerleşim birimlerinin dağınık halde olması sebebiyle Sakarya’da ulaşımda büyük sıkıntı yaşanıyor. Ulaşım sorununa köklü çözüm getirilmesi için hazırlanan Haifi Raylı Sistem Projesi’nde İngiltere’den gelecek heyet tarafından yerinde incelenecek. SAÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman söz konusu 3 projeye İngiliz yatırımcıların ilgilenmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi.  


FOTOĞRAF: Prof.Dr. Mehmet DURMAN

778040cookie-checkİngiliz yatırımcıların Sakarya ilgisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.