İngilizce ‘Pangliş’e dönüşecek

Dilbilimciler, Şekspir ve Dickens’ın kullandığı dilin giderek değiştiğini ve basitleştiğini, ancak bu değişimin müsebbibinin İngilizler, Amerikalılar veya Avustralyalılar değil, ikinci dil olarak İngilizceyi konuşanlar olduğunu bildiriler.


Dilbilimcilere göre Pangliş, ana dili İngilizce olmayanların konuştuğu İngilizceye benzer bir dil olacak. İngilizcenin bu yeni versiyonu iyice yaygınlaştığında, “the”, “ze” halini alacak, “friend”, “frien”e dönüşecek, “he talks” “he talk” şeklini alacak.


Bunun yanı sıra Pangliş, ana dili olmayanlarca telaffuzu zor bazı İngilizce sesleri kaybedecek. Daily Mail’in New Scientist’te dayanak verdiği haberde, 2010 itibarıyla dünya nüfusunun üçte birinin yani 2 milyar kişinin İngilizceyi ikinci bir dil olarak konuşuyor olacağı belirtildi. Buna mukabil, ana dili İngilizce olanların sayısı 350 milyon olacak.


Dilbilimciler, 2020 yılındaysa ana dili İngilizce olanların sayısının 300 milyona ineceğini söylediler. İngilizce yaygınlaştıkça, dil giderek yerel lehçelere bölünecek ve ana dili İngilizce olanlarca anlaşılması hayli zor hale gelecek.
Yeni lehçeler ortaya çıktıkça da küresel İngilizce, nam-ı diğer Pangliş daha da basitleşecek.

811240cookie-checkİngilizce ‘Pangliş’e dönüşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.