İngiliz’den Atatürk ve Anadolu Romanı

Geçen Cuma günü İngiltere’de piyasaya çıkan ve eleştirmenlerden genellikle büyük övgüler alan kitap, Birinci Dünya Savaşı öncesi ve savaş yılları ile Kurtuluş Savaşı döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamını biyografik bir üslupla ve Anadolu topraklarındaki çok dinli ve etnik mozaik yapıyı lezzetli bir roman formatında iç içe anlatması nedeni ile Türkiye’de de ses getirecek bir kitap olmaya aday gibi görünüyor.  

 

NTV’den Zafer Arapkirli’nin Londra kaynaklı haberinde şöyle denildi:

 

‘Kanatsız Kuşlar’ (Birds Without Wings) adlı kitap, Fethiye yakınlarında Eskibahçe adlı bir sahil kasabasında yaşayan Müslüman ve Hıristiyan ailelerin fertlerini, iç içe barış içinde yaşamlarını, aşklarını, dramlarını, Anadolu topraklarında yaşanan savaş yılları dramlarını konu alan bir roman. Ancak kitabın en önemli özelliği, bu romana paralel olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğumundan, Kurtuluş Savaşı yıllarına kadar yaşamını detaylı biçimde ele alması.

 

Kitap, Mustafa Kemal’in çocukluk, gençlik, askerlik yıllarına ilişkin ayrıntıları, Osmanlı Devleti’nin çöküş dönemini, Çanakkale Savaşları’nı, İstanbul’daki iktidar mücadelelerini, işgal yıllarını ve Atatürk’ün büyük bir asker, devlet adamı ve liderliğe uzanan hayat çizgisini, roman tadında biyografik bir anlatımla okuyucuya sunuyor.

 

‘Kanatsız Kuşlar’ adlı romanın kahramanları Karatavuk ve Mehmetçik isimli iki gencin yollarını, Çanakkale ve ortadoğu cephelerinde Mustafa Kemal ile buluşturan yazar Bernières, kitabında ayrıca Anadolu topraklarında savaşın yolaçtığı göç, katliam ve sefalet dramlarını, çok dinli, etnik mozaiğin dağılmak zorunda kalışını da usta bir üslupla anlatıyor.

 

Kitabın roman niteliğindeki bölümlerinde ele alınan Eskibahçe kasabasının karakterleri, Çömlekçi İskender, Papaz Kristoforos, Abdülhamid Hoca, herkesin gönlünü kaptırdığı âmâ çoban İbrahim’e sevdalı güzel Rum kızı Philothei ile Karatavuk ve Mehmetçik adlı iki arkadaşın yaşamları da lezzetli bir anlatımla, Anadolu mozaiğinin dramlarından birer kesit biçiminde sunuluyor.

 

Louis de Bernières’in kitabında, savaşların yolaçtığı zorunlu yer değiştirmeler, mübadeleler ve tehcirlerin yanısıra, ‘sözde soykırım’ iddiaları ile Batı’nın sık sık gündemine gelen Ermeni sorunu da ele alınırken, dönemin olaylarının perde arkası, tarihi bulgulara dayanılarak aktarılıyor ve benzer mezalimlerin Balkanlar’da ve Anadolu’nun çeşitli kesimlerinde Hıristiyan toplumlar tarafından Türkler’in başına da geldiği anlatılıyor.

 

Kitabın son sayfalarında 20’nci yüzyıl başlarındaki Anadolu ile 21’inci yüzyılın başlarındaki Anadolu arasında karşılaştırmalar içeren ve Fethiye ilçesinin merkezinden insan manzaraları aktaran satırlarda da ilginç gözlemler aktarılıyor.  

 

Daha önce filme de alınan ‘Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini’ kitabının yanısıra, diğer romanları da saygın ödüller alan yazar Louis De Bernières, kitabının girişinde, bu konuya eğilmesinin anne tarafından dedesi Arthur Kenneth Smithells’in Gelibolu’da savaşmış ve yaralanmış olmasının da etkili olduğunu belirtiyor. Bernières, kitabını savaşlar nedeni ile yerinden yurdundan olan ve canlarını yitiren milyonlarca insana adıyor.’’

1092760cookie-checkİngiliz’den Atatürk ve Anadolu Romanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.