‘İngilizler bırakıp kaçmaya hazırlanıyor’

The Sunday Times, ABD yetkililerinin İngiliz ordusunun gelecek ay kadar yakın bir zamanda Basra’nın kontrolünü Irak askerine devredip ülkeyi terk edeceğine inandığını yazdı.


Amerikan yönetiminin İngiliz ordusunun “bırakıp kaçmaya hazırlandığına inandığını” duyuran gazete, Irak askerinin en erken ekim ayı olmak üzere bölgenin kontrolünü ele almaya hazırladığını öne sürdü.


Haberde, İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın, konuyu Avam Kamarasında tatilin bittiği ve parlamenterlerin geri döndüğü gün yapacağı açılış konuşmasında duyurabileceği de belirtildi.


Basra’nın güvenliğinin Irak askerine devredilmesi halinde 5 bin 500 İngiliz askerinin ülkelerine dönebileceğine işaret edilen haberde, bu askerlerin bir kısmının Kuveyt’te konuşlandırılması için yapılan görüşmelerin ise hala sürdüğü kaydedildi.


The Sunday Times, ABD askeri yetkililerinin de bu durumu kabullendiğine, ancak Amerikalı siyaset yorumcularının ağır eleştirilerde bulunduğuna dikkat çekerken, bu yorumcuların, her geçen gün ABD ve İngiltere’nin Irak meselesine bakış açıları ve yaklaşımlarındaki farkın daha net biçimde ortaya çıktığına vurgu yaptıklarını bildirdi.


Gazete, Irak’taki Amerikan askeri politikasının mimarı olarak tanınan general Jack Keane’nin, İngiliz askerlerinin çekilmesi kararının Irak’taki koşullardan ziyade, İngiltere’deki koşullara bağlı olarak geliştiğine dair yorumuna da yer verdi.

804660cookie-check‘İngilizler bırakıp kaçmaya hazırlanıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.