İngilizler Hintlilerde hardal gazı denemiş

Guardian gazetesinde, yeni ortaya çıkan İngiltere Ulusal Arşiv belgelerine dayanılarak verilen haberde, şu anda Pakistan sınırları içinde kalan Ravalpindi’de 1930’ların başında başlayan kimyasal silah denemelerinin 10 yıldan fazla sürdüğü belirtildi.


Gazetenin aktardığı 1942 tarihli bir belgede, denemelere katılan askerlerin vücutlarında ağır yanıklar oluştuğu ve askerlerin hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor.


İngiltere Savunma Bakanlığı, haberle ilgili olarak Pazartesi’den önce açıklama yapamayacaklarını bildirdi.


Guardian Ravalpindi’deki denemelerin, kimyasal silahların insanlar üzerindeki etkilerini araştıran daha geniş çaplı bir programın parçası olduğunu yazdı.


İngiltere Savunma Bakanlığı’nın İngiltere’nin güneybatısındaki Porton Down araştırma merkezinde 1989’a kadar sürdürülen araştırmalarda, yüzlerce Britanyalı kadın ve erkek asker üzerinde kimyasal silah denemeleri yapılmış, denemelere katılanların bazılarının üzerinde hardal gazı ve sinir gazı ile LSD gibi halisünasyon yapıcı ilaçlar denenmişti.
 Denemeler katılanların bazıları kendilerinin kandırılarak denemelere katılmalarının sağlandığını ileri sürmüş, az sayıda kişi de İngiliz hükümeti hakkında tazminat davası açmıştı.


Denemelerde ölenlerin bazıları ile ilgili olarak açılan soruşturma 2003’de sonuçlanmış ve ceza davası açmak için yeterince kanıtın olmadığı sonucuna varılmıştı. Ancak 2006’da hükümetin kurduğu bir komisyonun yaptığı araştırmada kimyasal silah denemelerinin ahlaki standartlardan ciddi biçimde uzaklaştığı belirtilmişti.



 

804640cookie-checkİngilizler Hintlilerde hardal gazı denemiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.