İngilizler, İrlanda yerine Türkiye’ye…

Londra’da Ishtar Restoran’da düzenlediği basınla sohbet toplantısında konuşan Tuyluoğlu, 2004’te Türkiye’ye 1.4 milyon İngiliz turist çekmeyi başardıklarını belirterek 2010 hedeflerinin beş milyon turist olduğunu söyledi.


2005 KAMPANYASI


Başarılı Müşavir, 2005 yılında İngiltere’de Türk turizmine yönelik yürütecekleri reklam kampanyası hakkında bilgi vererek, “Eğer bu trend devam ederse, İngiltere’den aldığı turist sayısıyla üçüncü sırada olan İrlanda’nın yerini alacağız. 2010 yılında Türkiye’nin İrlandayı’yı geçtiğini göreceksiniz” dedi.  


Türkiye için çekiçi, güçlü ve beğenilen bir imaj yaratıp bu şekilde ülkenin pazar payını artırmaya çalıştıklarını kaydeden Tuyluoğlu, İngiltere’de değişik zamanlarda turizm alanında açılan yedi fuara katıldıklarını söyledi.


TÜRKİYE YÜKSELİŞTE


2003 yılının turizm açısından savaşlar ve hastalıklardan dolayı kötü bir yıl olduğunu elirten Tuyluoğlu buna ramen Türkiye’nin yakaladığı başarıyı şöyle anlattı


“Dünyadaki turist sayısı 760 milyona ulaştı ve turizmden elde edilen gelirler de 565 milyar Dolar’a çıktı. Avrupa, yüzde 55’lik oranla dünya turizmindeki liderliğini korudu. Dünya turizminin yarısından fazlası Avrupa kıtasında gerçekleşiyor.  Türkiye’nin  2004 yılında yüzde 25’lik bir büyüme trendiyle son derece başarılı bir yılı geride bıraktı. Artık Türkiye için çok büyük büyüme rakamlarına alışmaya başladık…”



DÜNYA TURİZMİ VE TÜRKİYE


Dünyada en çok turist alan ülkenin 75 milyon turistle Fransa, en çok gelir elde eden ülkenin de 65 milyar Dolar ile ABD olduğunu belirten Tuyluoğlu, Türkiye’nin yerini şöyle anlattı:


“2004’de ilk kez Türkiye, bölgedeki rakibi Yunanistan’ı geçti. Tabii bu, bizim açımızdan son derece önemliydi. 2004 yılında dünya sıralamasında ilk sekize girmeyi başardık. Türkiye toplam olarak  17.5 milyon turist aldı. 2004 yılı son derece başarılı bir yıl oldu. Biz inanıyoruz ki, Türkiye çok daha iyi yerlerde olacak. Türkiye’nin 10-15 yıl öncesine bakacak olursak, vardığımız nokta hayal denecek kadar ileri bir düzeydedir. Türkiye 1980 yılında sadece 1.2 milyon turist alırken, bugün 17.5 milyona ulaştık. Gelirimiz 400 milyon dolar’ken, 40 kat artarak 2004’te 16 milyar dolar’a ulaştı”.  


TÜRKİYE PAZARININ ÖZELLİKLERİ


Türkiye’ye giden turistlerin yüzde 71’inin Avrupalı olduğunu ve en büyük pazarlarının Almanya, Rusya ve İngiltere olduğunu belirten Tuyluoğlu, “İngiltere pazarı çok büyük. Bir defa dünyanın en çok para harcayan üçüncü ülkesi, ayrıca pazar hiç kapanmıyor sürekli büyüme gösteriyor. 2004 yılında yurtdışına çıkış sayısı 64 milyon, yani nüfusu kadar yurtdışı seyahati var” dedi.


Tuyluoğlu, Türkiye’ye giden İngilizler’in yüzde 68’inin Muğla’ya ve yüzde 40’nın da Marmaris’e yerleştiğini vurgulayarak, “Dalaman’da kapasitemiz doldu. Dalaman o kadar yoğunlaştı ki, bu yüzden başka yerlere yönlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 


“TURKEY WELCOMES YOU”


Türkiye’nin İngiltere’de en çok reklam harcaması yapan altı ülkeden biri konumunda olduğunu vurgulayan Tuyluoğlu, araştırma ve deneyimlerle reklamda yeni bir strateji izlediklerini belirterek bu yıl “Turkey Welcomes You” sloganıyla kampanya sürdürdüreceklerini söyledi.
 
Önümüzdeki günlerde reklam kampanyasını başta otobüsler, metro, taksiler, sinemalar, yazı ve görsel basında etkili bir reklam kampanyası başlatacaklarını açıklayan Tuyluoğlu, “Daha Önce Gelenlere: Hala görülecek, yapılacak çok şey var. Yeni bir bakış açısıyla gel!”, “Henüz ikna edemediklerimize: Türkiye’de denizden öte keşfedilmeyi bekleyen bir tarih ve kültürü var. Türkiye’yi ve sunduğu farklılığı keşfet!” felsefesiyle hereket edeceklerini sözlerine ekledi.


KATKIDA BULURNANLARA TEŞEKKÜR


Tuyluoğlu, gecede Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği çalışanları ve kapnaya boyunca katkıda bulunanlara teşekkür etti.


Tuyluoğlu, Kültür ve Turizm Müşavirliği’nin turizm “web” sitesi http://www.gototurkey.co.uk/ yazılımını yapan Last Digital yöneticisi Polat Alper’e de özverili ve başarılı çalışmasından dolayı teşekkür etti.


Tuyluoğlu, “İngiltere’de turistlerin yüzde 65’i tatil öncesi netten araştırma yapıyor. Bu açıdan Türkiye’nin internet sitesinin önemi gerçekten büyüktür. Herkes gibi Alper de bu işe yüreğini koyarak netteki ziyaretçi sayımızı katlamamızı sağladı” dedi.


FOTOĞRAF: Tuyluoğlu, Kültür ve Turizm Müşaviri Tolga Tuyluoğlu

780110cookie-checkİngilizler, İrlanda yerine Türkiye’ye…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.