İngilizler İstanbul’da mülk satın alıyor

İstanbul’da havaalanından 10 kilometre uzaklıkta otoban manzaralı bir apartman dairesi çok insanın hayallerindeki yazlık ev olmayabilir. Ege kıyıları ya da Marmaris ve Bodrum civarlarındaki sahil kasabaları bu iş için daha uygun bir aday olarak görünüyor ama bu bölgelerde de emlak fiyatlarının yüksek olması planları biraz bozuyor.

Daily Mail gazetesinde yayımlanan bir haberde İstanbul’un Türkiye’de mülk edinmek isteyen yabancılar, özellikle de İngilizler için bir numaralı hedef haline geldiği ifade edildi.

İstanbul, Avrupa’nın en hızlı büyüyen şehri. Yaklaşık 13 milyonluk nüfusuyla Boğaz’ın iki yakasına yayılan İstanbul’da yaşayanların sayısı son iki yılda 350 bin arttı. Türkiye’deki yaş ortalamasının 28 olduğu göz önünde bulundurulduğunda pek çok kişi bu rakamın kısa süre içinde 20 milyonu da aşabileceğini ifade ediyor.

“İstiklal Caddesi’nde genellikle Çin ve Hindistan’da karışılabileceğiniz kalabalıklar yürüyor” yorumunu yapan gazete Türkiye ekonomisinin yüzde 6’lık büyümeyle Asya ülkelerininkine benzer bir başarı sergilediğini yazdı.

HER YIL 250 BİN YENİ KONUT

Bütün bunlar İstanbul’un üzerinde yoğun konut baskısı olduğuna işaret ediyor. Şehirde her yıl 250 bin yeni ev inşa ediliyor. İstanbul’daki evlerin yarısından fazlası kiralık. Öte yandan bu evlerin yüzde 60’ının ya tapusu yok ya da inşaat kalitesi itibariyle standartların altında.

St. Albans’da yaşayan 50 yaşındaki Sue Sitek için İstanbul’daki emlak fiyatları dayanılmaz bir hale gelmiş. Sitek, iki ay kadar önce Ispartakule civarındaki tek yatak odalı bir daire için yaklaşık 157 bin TL ödemiş. Bu rakam evin fiyatının yarısı. Sitek yıl sonuna doğru bu rakamın yarısını, daire tamamlanıp teslim edildikten sonra da geriye kalanını ödeyecek.

Sitek “Türkiye’yi seviyorum ve kendime bir yazlık almak istiyordum. Ama asıl ihtiyacım doğru düzgün bir yatırım yapmaktı” dedi.

YATIRIMCILAR MEMNUNİYETLE KARŞILANIYOR

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “İngilizlerin Türkiye’ye yapacağı her türlü yatırımı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu süreçte mülk edinenler bizim için bir nevi büyükelçiler haline gelmişlerdir” dedi.

Türk hükümeti için AB’ye tam üyelik, hem “biz Ortadoğu’nun değil Avrupa’nın bir parçasıyız” şeklinde gelişen kültürel nevrozun sona ermesi hem de dev genç işgücü için istihdam yaratılması demek oluyor.

Daily Mail bütün bunların, Ankara’nın AB üyeliğine de destek veren İngiliz yatırımcıların Türkiye’de memnuniyetle karşılanacağı anlamına geldiğini ifade etti. İngiltere’de Türk gayrimenkullerini satan şirketlerinden birinin temsilcisi olan David Richardson, bu yılki hedefinin 170 tane ev satmak olduğunu, önümüzdeki yıl bu sayıyı 300’e çıkarmak istediğini ifade etti.

Siyasi istikrar, Türkiye’de yatırım yapmayı planlayanların aklındaki en büyük soru işareti. Ordunun 1960 yılından bu yana dört hükümet devirmesi ve geçtiğimiz hafta Ak Parti hükümetine karşı plan kurdukları gerekçesiyle 40 askerin tutuklanması bu soru işaretlerini artırıyor.

829870cookie-checkİngilizler İstanbul’da mülk satın alıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.