İngilizlerden ‘Kıbrıs’ özeleştirisi…

TAK’ın aktardığına göre; Fileleftheros ve diğer gazeteler, İngiliz Yüksek Komiseri Peter Millet’in, dün yaptığı açıklamada, İngiltere’nin, geçmişte Kıbrıs’ta hatalar yaptığını söylediğini ve bu açıklamayla, İngiltere’nin, ilk kez, resmi ağızdan böyle bir şeyi kabul ettiğini yazdılar.


Fileleftheros, “Geçmişte Kıbrıs’ta Hatalar Yaptık – İngiliz Yüksek Komiseri’nin İlk Resmi Kabulü” başlıkları altında verdiği haberinde, İngiliz Yüksek Komiseri Millet’in, Ledra Caddesi’ndeki Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) duvarının yıkılması sebebiyle dün yaptığı açıklamada, İngiltere de dahil olmak üzere, herkesin, geçmişte Kıbrıs’ta hatalar yaptığını bildiğini söylediğini yazdı.


Habere göre, Millet açıklamasında, duvarın yıkılmasına değinerek “böyle bir lekenin, Lefkoşa’dan 43 yıl sonra uzaklaştırılması, çok büyük öneme sahiptir. Kıbrıs’ın geçmişi arkada bırakmasına yardımcı olacaktır. Elbette tarih önemlidir ve Birleşik Krallık da dahil, hepimiz, geçmişte hatalar yaptığımızı biliyoruz” şeklinde konuştu. Millet, yapılan hatalardan birinin, “geçmişe bakarak çok zaman tüketilmesi” olduğunu söyledi.


Millet ayrıca, Ladra’daki RMMO duvarının yıkılmasının, “sadece Lefkoşa’nın merkezinin birleşmesi için değil, Kıbrıs sorununun çözümü için de gerçek bir ilerleme perspektifi yarattığını” savunarak, Kıbrıs sorununun çözümünde gecikme yaşanması için bir sebep olmadığını ve çözümün, geciktikçe daha da zor hale geldiğini dile getirdi.


Millet, “iki toplum arasındaki sosyal, siyasi ve özellikle ekonomik alandaki uçurumun gün geçtikçe arttığını” ileri sürerek, 2007 yılında Türkiye, 2008 yılında da Güney Kıbrıs’ta seçimlerin gerçekleştirilecek olmasına karşın, çözüm için ilerleme sağlanabileceği umudu taşıdığını ifade etti.


Teknik komitelerdeki çalışmaların hemen başlaması gerektiğini belirten Millet, eğer kısa zamanda ve kayda değer bir ilerleme sağlanırsa, uluslararası toplumun, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için zaman, emek ve para harcanmasına değeceğine ikna edilebileceğini savundu.


Türkiye’nin AB sürecine de değinen Millet, ülkesinin Türkiye’nin AB sürecini desteklediğini belirterek, Rum Yönetimi’nin de bu süreçten büyük kazançlar elde edebileceğini söyledi.


Diğer gazeteler, Millet’in açıklamalarını şu başlıklar altında yansıttılar:


POLİTİS: “Millet: Biz De Hatalar Yaptık”
SİMERİNİ: “Komiteler Beklemede – İngilizler Anlaşmanın Uygulanması İçin Baskı Yapıyor – Türkiye’de Bu Yıl ve Kıbrıs’ta 2008’de Gerçekleştirilecek Seçimlere Karşın Kıbrıs Sorununda İlerleme Sağlanabilir”.
ALİTHİA: “İngiliz Yüksek Komiseri Kıbrıslı Rum Gazetecilerle – Statüko Kabul Edilemez”
HARAVGİ: “İngiltere Kıbrıs Sorununda Hatalar Yaptı”

800560cookie-checkİngilizlerden ‘Kıbrıs’ özeleştirisi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.