İngiltere AB dönem başkanlığını devretti

Plassnik, yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa’nın, dünyada güçlü ve güvenilir bir partner olması gerektiğini” belirterek, “Dönem başkanlığında Avrupalıların günlük yaşamındaki tüm önemli sorunları ciddi olarak ele alacaklarını ve Avrupa projesine güvenlerini güçlendireceklerini” ifade etti.


Dönem başkanlığında, “yakın komşuları ve batı Balkan ülkelerine özel ilgi göstereceklerini” belirten Plassnik, “Batı Balkanlarda güvenlik ve istikrarın sağlanması hem Avusturya halkının hem de tüm Avrupa halkının yararına olacaktır. Bölge ülkelerinin AB’ye sıkı şekilde entegre olmaları için tüm olanaklarımızı kullanacağız ve bu ülkelerdeki reform hareketlerine destek olacağız” dedi.


Plassnik, “İtalya ile Yunanistan arasında güvensiz, istikrarsız bir bölge kalmasını istemediklerini” kaydetti.


DÖNEM BAŞKANLIĞINDA 2000 TOPLANTI


Avusturya, 6 aylık dönem başkanlığında, büyük çoğunluğu Brüksel’de olmak üzere, toplam 2000 toplantıya başkanlık edecek.


Avusturya, 9 Ocak’ta, Viyana’daki tarihi Hofburg sarayında AB Komisyonu üyeleri ile hükümet üyelerinin buluşacağı ilk önemli toplantıya ev sahipliği yapacak.


Daha sonra bu ay sırasıyla içişleri ve adalet bakanları ile çalışma ve sosyal işler bakanları toplantıları yapılacak.


Avusturya’nın dönem başkanlığındaki en önemli toplantı ise mayıs ayındaki, ABD Başkanı George Bush’un da katılacağı AB-ABD ve Latin Amerika ülkeleri devlet ve hükümet başkanları zirvesi.


90 MİLYON AVRO BÜTÇE AYRILDI


Avusturya hükümetinin dönem başkanlığı için toplam 90 milyon avroluk bütçe ayırdığı, bunun 45 milyon avroluk bölümünün Dışişleri Bakanlığı emrine verildiği bildirildi.


Avusturya’da, dönem başkanlığı nedeniyle güvenlik kuvvetleri de takviye edildi. EKO-Cobra adlı antiterör timinin yanı sıra 1500 polis de dönem başkanlığı süresince görev yapacak. Güvenlik güçlerine önemli bazı toplantılarda silahlı kuvvetlerin de destek olacağı bildirildi.


Avusturya’nın dönem başkanlığındaki en zor sınavı “AB’nin genişleme süreci” olacak. Bulgaristan ve Romanya’nın, açıklandığı gibi 2007 yılında birliğe katılıp katılamayacakları Avusturya’nın dönem başkanlığında belirlenecek.


Plassnik, daha önce Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında bir soru üzerine, “Bildiğiniz gibi Türkiye ve Hırvatistan’la tarama süreci başladı. Bunun ardından (AB Komisyonu tarafından) bir rapor hazırlanacak. Her iki ülkeyle bir-iki başlıkta fiili müzakerelerin bizim dönem başkanlığımızda mı başlayacağı, yoksa Finlandiya’ya mı kalacağı konusunda yargıda bulunmak için erken. Bu konuyu zamanı geldiğinde ilgili toplantılarda konuşacağız” demişti.


Avusturya’nın, Türkiye’ye başından beri “tam üyelik yerine başka seçenekler sunulması” tezini savunduğuna işaret eden diplomatik kaynaklar, “Avusturya’nın dönem başkanlığında da Türkiye’ye karşı mesafeli durmayı sürdüreceğini” ifade ediyorlar.


Bu yıl eylül ayında yapılması planlanan genel seçimler de Avusturya’nın Türkiye konusundaki “katı tutumunu sürdürmesindeki en önemli etken” olarak görülüyor.


AB dönem başkanlığını haziran sonuna kadar sürdürecek olan Avusturya, bu görevi Finlandiya’ya devredecek.

786610cookie-checkİngiltere AB dönem başkanlığını devretti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.